Пандемията в развитие: Русия бележи нови антирекорди, САЩ затяга мерките

Пандемията в развитие: Русия бележи нови антирекорди, САЩ затяга мерките
A A+ A++ A

Компаниите „Pfizer“ и „Biontech“ подадоха документи ваксината им срещу COVID19 да бъде одобрена условно от Европейската агенция по лекарствата, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Целта е ваксината да стане налична в Европа до края на годината.

Подобни стъпки вече бяха предприети от двете компании в САЩ и Великобритания.

„Pfizer“ и „Biontech“ си съперничат за одобрение от европейския регулационен орган за лекарствата с компанията „Moderna“, която подаде документи за одобрение на ваксината си в спешен режим в понеделник.

В Турция влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Въвежда се пълна забрана за излизане от вкъщи през уикендите – в петък от 21.00 часа до 5.00 часа в понеделник.

Освен това младежите под 20 години и възрастните хора над 65 години няма да използват обществен транспорт. Ресторантите ще доставят само храна по домовете, съобщи bTV.

Ердоган обяви също, че ваксинациите в страната ще започнат от следващия месец. Броят на заразените в Турция надхвърли 500 000 души.

В САЩ също влязоха в сила нови рестрикции за справянето с COVID-19 на фона на очаквания за покачване броя на заразените. В страната се съобщава за над 160 000 нови случая и над 1400 смъртни случаи на ден. Десетките хиляди постъпващи за лечение в болница поставят институциите до краен предел.

Милиони американци са в режим на задължително стоене по домовете, а на много места се обмисля затягане на мерките.

В най-населената област в САЩ - Лос Анджелис Каунти в Калифорния са забранени почти всякакъв вид обществени събирания както и събирането на хора от различни домакинства. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм заяви, че ако мрачните тенденции продължат ще се стигне до драстични мерки.

На Източното крайбрежие - в Ню Йорк, властите издават инструкции на болниците за прилагане извънредни мерки като увеличаване на легловата база, подготовка за изграждане на полеви болници и намиране на пенсионирани здравни работници с цел избягване на бедствената ситуация от по-рано тази година.

Америка се подготвя за рязък скок в броя на заразените и хоспитализираните, след като милиони не се съобразиха със съвета на властите и пътуваха около отбелязания миналата седмица Ден на благодарността. Експертите препоръчват на пътувалите да ограничат контактите си през следващите две седмици.

Междувременно днес работна група в Центровете за контрол и превенции на заболяванията ще обсъди кои групи да получат първи ваксините за коронавирус.

В Русия беше отчетен нов рекорд по смъртност от коронавирус от началото на пандемията. Същевременно се наблюдава забавяне на разпространението на заболяването.

През изминалото денонощие бяха регистрирани 569 смъртни случая. Специалистите уточняват, че починалите хора са се заразили преди няколко седмици.

През последните дни се очертава тенденция към спад на заболеваемостта. Руски епидемиолози прогнозират обаче, че втората вълна на Covid-19 ще продължи до февруари, а напролет се очаква и трета вълна.

Същевременно представителят на Световната здравна организация в Русия Мелита Вуйнович предупреди, че светът може да се сблъска с нова пандемията заради масовата употреба на антибиотици.

Те не само са неефективни  срещу коронавирусната инфекция, но и неконтролируемото им използване може да доведе след време до антибиотична резистентност.

В Ирландия започва да действа план за постепенно разхлабване на мерките заради пандемията от коронавирус. Отново ще работят магазини, музеи, фризьорски салони, фитнес клубове и библиотеки. Подновяват се и църковните служби. Премахва се и ограничението за движението на хората до 5 километра от дома, като сега те ще могат да се придвижват в рамките на съответното графство.

От 4 декември ще заработят ресторантите и кръчмите, които предлагат и храна. Питейните заведения, които сервират само алкохол обаче, ще продължат да изпълняват единствено поръчки за доставки по домовете. 

От 18 декември до 5 януари ще бъдат въведени още облекчения, като целта е хората да изкарат спокойно предстоящите празници. В този период ще бъде разрешено свободното придвижване по цялата територия на страната, но на празненствата ще могат да се събират най-много членове на три семейства.

Накратко настоящото блокиране на Англия ще приключи малко след полунощ тази сряда, 2 декември. Страната премахва пълния локдаун и преминава към  тристепенна система. В Северна Ирландия пък приключва двуседмична карантина. Уелс забранява продажбата на алкохол в заведения, кафенета и ресторанти от петък, а Шотландия е изградила независима петстепенна система за намаляване на разпространението на коронавирус. В Обединеното кралство някои ограничения ще бъдат облекчени непосредствено преди Коледа, предаде BBC

 Ето какви ще бъдат новите рестрикции в Англия?

След като настоящото затваряне на Англия приключи 2 декември, регионите ще бъдат разделени на три зониспрямо степента на разпространение на вируса. Обособяват се среден, висок и много висок риск от зарадяване.

По-голямата част от Англия ще бъде разпределена в червените зони с висок и много висок риск. Ето ги и правилата, които англичаните трябва да съблюдават:

Правила от райони с „Много висок риск”

Прилагат се допълнителни ограничения:

–Забраняват се срещите на закрито  или в частни градини и кръчми;

–В открити пространства, като паркове, плажове или провинция се разрешават срещи до 6-ма души;

–Магазини, фитнес зали и услуги за лични грижи (като фризьорски салони) се отварят наново при спазване на противоепидемични мерки ;

–Заведенията като барове, пъбове, кафенета и ресторанти трябва да останат затворени. Те могат да изпълняват само доставки;

–Спортни мероприятоя остават закрити за посетители;

–Закритите места за развлечения - като боулинг зали и кина - останат затворени;

–На хората се препоръчва да не пътуват до и от дригте зони.

 

Правила за районите с „Висок риск” :

–Забраняват се срещите на закрито;

–Позволени са срещи на открито само до 6 души –включително в градина или на обществено място;

–Магазини, фитнес зали и услуги за лични грижи (като фризьорски салони) се отварят наново при спазване на противоепидемични мерки ;

–Бирабии и баровете отварят само ако сервират значителни ястия. Към това ястие може да се сервира алкохол. Ресторанти и барове затварят в 23:00 часа , като последните поръчки  сеобслужват до 22:00 ;

–Спортът може да се възобнови с до 2000 зрители или 50% капацитет ;

–Колективното поклонение, сватби и спорт на открито могат да се възобновят (с ограничения);

–Разрешено е пътуване в чужбина, което не е от съществено значение при спазване на карантинните правила;

–На хората се препоръчва да не пътуват до и от зони от трето степен на заразяване.

 

Правила за райони със „Среднен риск”:

Областите от най-ниското ниво ще имат частични ограничения:

–Правилото за шест души ще важи на закрито и на открито;

–Спортни мероприятия с бублика се допускат до 50% от капацитета или 4000 зрители, което от двете е по-малко;

 

На какъв принцип се определят районите?

Новите ограничения биват съобразени със случаите на заболели в района. Близо 55 милиона души попадат в зоните с ограничения. Ето принципът на изчисление:

–Общ брой случаи на Covid-19 в даден район;

–Броят на заразени в рискови групи;

–Скорост на разпространение;

Областите ще бъдат преглеждани на всеки 14 дни, започвайки от 16 декември.

 

Какви са новите рестрикции в Уелс?

Ограниченията за заключване в Уелс бяха облекчени на 9 ноември. Ето настоящите:

–Срещи се позволяват до две домакинства на закрито, могат да се събират в собствените си домове;

–До 15 души могат да се срещнат за организирани дейности на закрито;

–Допуска се струпване до 30 души на открити пространства;

–Всички фирми продължават дейност от работните си места;

–Пътуването през Уелс е разрешено;

Новостите, които ще бъдат въведени от 4 декември са следните:

–Барове, ресторантите и кафенетата не могат да сервират алкохол. Разрешено е сервиране само на храна и безалкохолни напитки след 18:00 часа;

–Кината, боулинг зали, бинго зали, музеи и галерии остават затворени;

 

Какви са рестрикциите за Северна Ирландия?

–Домакинствата не могат да се смесват на закрито в частни домове;

–Магазини, които продават несъществени артикули, затварят;

–Кафенета, ресторанти, барове и всякакъв тип заведения се  затворят, Позволяват се доставки до 23:00 часа;

–Всички спортни и развлекателни мероприятия  се закриват;

–Всички места за религиозно поклонение се затворят.Позволяват се сватби и погребения (до 25 души);

–Училищата остават отворени.

Какви са рестрикциите за Шотландия?

Шотландия е разделена на пет района, в зависимост от разпространението на заразата. Единадесет области на местна власт в западна и централна Шотландия наскоро са покачили броя на заразени, засягайки приблизително два милиона души. Техните области са обозначени от 0 до 4.

Области от Ниво 0 - нисък риск :

–Срещите на закрито са разрешени до осем души ;

–До 15 души от пет домакинства могат да се срещат на открито;

Области в Ниво едно – среден риск :

–До шест души от две домакинства могат да се срещнат на закрито;

–Позволени са срещи до седем души на открито, от максимум три домакинства;

Области във второ ниво – висок риск :

–Забраняват се събирания в домовете на хората;

–До шест души от две домакинства могат да се срещнат на открито или в заведение;

–Повечето заведения могат да работят;

–Алкохол се сервира на закрито до 20:00 и на открито до 22:30часа;

–Отварят фитнес зали, кина, бинго зали и увеселителни центрове;

Области в трето ниво: много висок риск:

–Барове и ресторантите могат да работят до 18:00 без да сервира алкохол;

–Места за отдих и развлечения са затворени;

–Не се позволяват пътувания от несъществена важност до други зони;

–Спорт на закрито, включително фитнес зали, не се позволяват;

Области в четвърто ниво – пълен локдаун :

–Нехранителни магазини, заведения, библиотеките, фризьорски салони и  фитнес зали се затварят;

–Училищата остават отворени;

–Не се позволяват несъществени пътувания между Шотландия и останалата част на Великобритания

 В Белгия днес отвориха магазините за продажба на стоки, които не са от първа необходимост. Това стана възможно след окуражаващите данни за намаляване на броя на инфекциите и на хората с COVID-19, приети в болници, предаде Асошиейтед прес.

Съгласно новите правила, хората трябва да пазаруват сами и да не прекарват повече от половин час в магазин. Деца и хора в неравностойно положение може да бъдат с придружител. Ресторантите и баровете остават затворени.

Правителството обаче се опасява, че облекчаването на мерките може да доведе до струпване на хора в най-популярните търговски центрове и улици.

През уикенда имаше струпване на хора в няколко града, когато бяха запалени коледните лампички, което доведе до предупреждения от вирусолози, че е опасно да се отваря страната твърде рано.

Белгия е сред най-тежко засегнатите от пандемията страни в Европа. Там бяха регистрирани над 16 500 свързани с вируса смъртни случая през двете вълни на епидемията през пролетта и през есента

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници