Мартин Димитров подозира връзка между БСП и Русия около АЕЦ „Белене“

Мартин Димитров подозира връзка между БСП и Русия около АЕЦ „Белене“
Мартин Димитров призна подозрението си, че БСП координира своята позиция с кръгове в Русия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Претенцията на „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро компенсации за отказа от проекта АЕЦ „Белене“ е форма на изнудване, заяви депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров в парламента.

„Да повишиш претенцията си 20 пъти е обществен натиск за строежа на АЕЦ „Белене“, категоричен е десният народен представител, цитиран от БГНЕС.

Той призна подозрението си, че БСП координира своята позиция с кръгове в Русия.

Според него не трябва да се подписва от българска страна проектът „Южен поток“, преди да са ясни въпросите с компенсациите.

„И България може да предяви завишен контраиск към руската страна, което да направим следващите седмици“, смята Мартин Димитров.

По думите му прокуратурата в България трябва да се намеси заради огромната кражба на пари за АЕЦ „Белене“, потънали в пясъците на площадката на централата.

„Цялата истина никога не беше извадена, затова е нужна парламентарна комисия, която да разследва договорите и обстоятелствата около тях“, твърди още Мартин Димитров.

„Имаме достатъчно основание да инициираме временна парламентарна комисия за проверка на всички данни по проекта от края на 2002 г. до днес“, заяви Иван Иванов в подкрепа на колегата си Мартин Димитров.

„В края на 2002 г. тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски обяви в парламента реанимирането на проекта АЕЦ „Белене“. Този проект се оказа най-непрозрачният договор в най-новата ни история, с явни и тайни договорености“, добави Иван Иванов.

Зам.-председателят на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Диан Червенкондев от ГЕРБ обяви във вторник, че мнозинството ще внесе предложение за създаването на анкетна комисия, която да разследва претенциите на „Атомстройекспорт“.

Десните пък ще искат парламентарна комисия да разследва договорите по АЕЦ „Белене“.

#Диан Червенкондев #Иван Иванов #Симеон Сакскобургготски #„Южен поток“ #БСП #Мартин Димитров #Синята коалиция #АЕЦ „Белене“ #„Атомстройекспорт“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници