ЕС да стане федерация от национални държави, призова Барозу

ЕС да стане федерация от национални държави, призова Барозу
Нуждаем се от движение към федерация на национални държави. Това е нашият политически хоризонт, каза Жозе Мануел Барозу в годишната си реч пред ЕП. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз трябва да се интегрира до демократична федерация и да промени договорите за паричния съюз в еврозоната, обяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в годишната си реч за състоянието на блока.

„Нуждаем се от движение към федерация на национални държави. Това е нашият политически хоризонт“, каза Барозу, цитиран от Ройтерс и „Дневник“, в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

„Създаването на такава федерация на национални държави вероятно ще изисква нов договор“, допълни председателят на ЕК, призовавайки за първи път към промени в Лисабонския договор.

Подобни идеи споделят и други европейски лидери, като германския канцлер Ангела Меркел. Според тях са необходими големи реформи, за да има по-бърза интеграция и по-голяма стабилност в еврозоната.

„Дълбок и истински икономически и валутен съюз може да започне и според настоящите договори, но ще бъде завършен само с нов договор“, подчерта Жозе Мануел Барозу.

По думите му кризата в Европейския съюз подклажда популизма и екстремизма в Европа.

Според него страните от ЕС трябва да осъзнаят, че са заедно в кризата, и трябва да работят заедно, за да излязат от нея.

Жозе Мануел Барозу призова европейците да не допускат популизмът да превземе дневния ред по време на предизборните дебати за Европейски парламент през 2014 г.

„Европа се нуждае от нова посока, от нов начин на мислене“, подчерта още Барозу в речта си.

„Старите идеи“ вече не действат и за спасяването на европейската валута е необходимо по-голямо политическо единство“, допълни той.

Жозе Мануел Барозу включи в речта си окуражаващи думи към младежите в Европа и подчерта, че социалният модел не е умрял и европейците трябва да продължат борбата за него.

Той говори и за ролята на ЕС на международната сцена и изрази готовността на Еврокомисията да продължи да помага на развиващия се свят.

#ЕК #Жозе Мануел Барозу #ЕС #федерация #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници