Нямало връзка между двата взрива в завод „Арсенал“

Нямало връзка между двата взрива в завод „Арсенал“
Въпреки че и след двата взрива над завода се извисиха гъсти облаци дим, замерванията на въздуха на Гражданска защита не са отчели повишени концентрации на вредни емисии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При втория взрив в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък в сряда сутринта няма жертви и пострадали, не съществува и опасност за гражданите, увери зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Експлозията е станала в 8:35 часа в завод 3, цех 140, и вследствие на нея е възникнал пожар, който е бил потушен от пожарникарите, съобщи главен инспектор Красимир Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Взривът тази сутрин в завод „Арсенал“ в Казанлък се е случил в 8.35 ч., сега проверихме информацията, защото имаше известно противоречие, и можем да обобщим, че това е станало в един от цеховете за производство.

По информация на полицията взривът е станал при технологична операция в помещение, в което се работи с барут.

„При почистване на самите съоръжения се е получил този локален микровзрив“, продължи Красимир Георгиев и увери, че няма връзка между вчерашния и днешния взрив.

Той уточни, че при работа с взривни вечества винаги съществува риск от експлозия.

Въпреки че и след двата взрива над завода се извисиха гъсти облаци дим, замерванията на въздуха на Гражданска защита не са отчели повишени концентрации на вредни емисии, успокоиха още експертите.

Във вторник следобед друг взрив причини пожар в склад на завод „Арсенал“.

По първоначални данни причина за възникналия в складовото помещение огън вчера е самозапалване на полуготова продукция от нитроцелулоза. Материалът е бил в процес на сушене.

В резултат на взрива складът се беше съборил, запалила се беше тревната площ около постройката. След пристигането на пожарните екипи огнището на пожара беше изгасено.

#нитроцелулоза #пожар #взрив #барут #Красимир Георгиев #Веселин Вучков #Казанлък #завод „Арсенал“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници