Мутафчийски: Целим с мерките да измрат по-малко хора и да посрещнем по-спокойна Коледа и НГ

Мутафчийски: Целим с мерките да измрат по-малко хора и да посрещнем по-спокойна Коледа и НГ
A A+ A++ A

„Мерките в България са навременни. Човешкият живот е абсолютната ценност - за всеки здравомислещ човек е така, независимо какви са другите щети. Като лекари не може да изповядваме друга ценност освен тази - ние сме призвани да браним човешките живот. Трябва да се намалят до минимум контактите и според анализа в света – училищата, моловете, ресторантите са най-опасните средища. Не че няма поне още 100 места, където да лепнете вируса, но тези са най-рискови", каза шефът на националния щаб за борба с коронавируса И добави:

"Не претендираме за пълно затваряне и ограничаване на всички контакти с тези мерки, няма как да се случи просто. Но това ще даде резултат и той няма да е с магическа пръчка. Ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли Коледни празници. Второ намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадар възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага. Това е голямата цел“, посочи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса у нас.

Той заяви подкрепата си на брифинг минути, след като министъра на здравеопазването съобщи, че от вечерта в петък – 27.11 до 21.12 в България влизат в сила строги мерки на локдаун на редица сфери – училища, детски градини, ясли, молове, фитнеси, езикови центрове и т.н.

"Постижение би било, ако мерките доведат до спадане на заболели и загинали с 30 до 50 процента. Това, което е написано в заповедтта - това се забранява. Което го няма вътре - е позволено. С тези мерки целим намаляване на риска от зарязяване", конкретизира Мутафчийски. 

#Мутафчийски #мерки #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино