205115 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.66894| EUR 1.95583| GBP 2.2821|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Младите учители са критично малко, алармират работодатели в сферата

12 септември 2012, сряда / 10:12; Коментари: 0
Send to Kindle
Младите учители са критично малко, алармират работодатели в сферата
Възрастните преподаватели наброяват 5673 в детските градини. Когато се пенсионират, в образователната система ще настъпи срив, прогнозират работодателите в просветната сфера. Снимка: БГНЕС

Едва 0,1% са младите учители до 25-годишна възраст в учебните заведения в България, сочи статистиката на Съюза на работодателите в системата на образованието.

По данни на организацията едва 0,1 процент са младите учители до 25 г. в учебните заведения у нас. Те наброяват 280 в общообразователните училища, 161 са в детските
градини и 69 в професионалните гимназии. Само 3,27% от учителите пък са до 29 г., предаде БТА.

5 млн. лв. да бъдат заделени от държавния бюджет за 2013 г. за набирането на млади учители в системата на образованието, настояват от Съюза на работодателите в системата на образованието.

Работодателите в просветната сфера подготвят Национална програма за набиране на млади учители в системата на българското образование.

Програмата ще бъде внесена в Министерството на образованието до 30 септември и ще бъде разгледана на отраслов съвет от всички социални партньори, съобщи председателят на съюза Самуил Шейнин.

Предвижда се програмата да тръгне пилотно още в началото на следващата година в десетина български училища.

„Присъствието на млади педагози е важно за възпитанието на децата“, категоричен е Самуил Шейнин, според когото една от причините за деформации в поведението и възпитанието на децата е липсата на млади преподаватели в училищата.

Над 55 г. са 35% от учителите в страната. В общообразователните училища са ангажирани 9688 от тях.

Възрастните преподаватели наброяват 5673 в детските градини и 3653 в професионалните гимназии.

„Ако не вземем бързи мерки, когато тези хора се пенсионират, в образователната ни система ще настъпи срив“, прогнозира Самуил Шейнин.

Националната програма предвижда във всяко училище определен процент от общия числен състав да бъде обявен за назначаване на младши учители без трудов стаж.

Ако бъде одобрена, мярката ще бъде заложена в стратегията на всяко учебно заведение и ще се актуализира ежегодно.

Планира се да бъдат подписани споразумения с университетите, като висшите училища се задължават ежегодно да предоставят информация на средните учебни заведения за броя на завършващите студенти по съответни направления и региони.

Още от студентската скамейка младите хора ще провеждат платени практики в местните училища. На педагозите, които ще обгрижват студентите и ще ги въвеждат в учителската професия, също ще бъде заплащано.

„Допълнително финансиране се предвижда и за университетските преподаватели, които отговарят за студентите и осигуряват съдействие по време на стажовете им“, обясни Самуил Шейнин.

Причините да не идват млади хора в училищата са многопосочни, смятат от Съюза на работодателите. Основните са заплащането, липсата на информация и страхът от работа с деца.

Възнаграждението на младия учител да бъде обвързано с резултата от работата му и половината от заплатата му да се осигурява от държавата, предвижда подготвяната
национална програма.

Съюзът на работодателите настоява младите учители да бъдат стимулирани да повишават квалификацията си, като задължително получават полагащите им се учебни отпуски.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: