Холандия избира нов парламент и решава бъдещето си в ЕС

Холандия избира нов парламент и решава бъдещето си в ЕС
Избирателните секции в Холандия отвориха врати малко преди 7:30 часа, като своя вот ще могат да упражнят 12 млн. избиратели в около 10 000 секции в училища, гари, супермаркети. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Предсрочни парламентарни избори започват в Холандия след оставката на правителството на премиера Марк Рюте на 23 април.

Кампанията протече на фона на финансовата криза в еврозоната и предсрочната оставка на предишния кабинет, който проработи едва 558 дни преди провала на преговорите за бюджетни съкращения с парламентарния си съюзник Партия на свободата на Геерт Вилдерс, припомни БНР.

Избирателните секции отвориха врати малко преди 7:30 часа, като своя вот ще могат да упражнят 12 млн. избиратели в около 10 000 секции в училища, гари, супермаркети.

Резултатите от социологическите изследвания на излизане от избирателните секции (т.нар. екзит пол) се очаква да бъдат обявени малко след затварянето им към 21:00 часа местно време (19:00 часа по Гринуич).

Либералите на премиера в оставка Марк Рюте и Партията на труда на Диедерик Самсом, на които социологическите проучвания даваха много близки резултати, се очаква да получат по около 35 места в 150-местния парламент, предадоха АФП и БГНЕС.

Либералите искат да свалят публичния дефицит под прага от 3% още през 2013 г., както изисква Брюксел, благодарение на обширна програма за бюджетни съкращения, докато Партията на труда предпочита да инвестира в стимулирането на икономиката.

Въпреки тези различия в позицията относно мерките за строги ограничения аналитиците смятат, че двете партии ще се обединят, за да сформират гръбнака на коалиционно правителство, подкрепящо ЕС.

Макар че бяха длъжни да втвърдят тона спрямо Брюксел, за да задоволят избирателите, които са все по-враждебно настроени към спасителната помощ за Гърция и „бюрократите“ в Брюксел, Партията на труда и либералите остават традиционно проевропейски настроени.

Те са следвани на значителна дистанция в социологическите изследвания от социалистите евроскептици - „твърда“ левица на Емил Румер, и от еврофобската крайна десница на Герт Вилдерс, който иска излизане на страната от ЕС.

#ЕС #Гърция #Емил Румер #Партия на труда #Геерт Вилдерс #Партия на свободата #Марк Рюте #Холандия #предсрочни избори #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници