Част от кандидатите за ВСС заобикалят важните теми, твърди Мая Манолова

Част от кандидатите за ВСС заобикалят важните теми, твърди Мая Манолова
Като представител на опозицията съм скептик, но все пак, това е едно начало, призна Мая Манолова по повод публичните изслушвания на кандидатите за ВСС от парламентарната квота. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На част от кандидатите за членове на ВСС се задават прекалено общи въпроси и се създава впечатлението, че се заобикалят важните теми, предупреди депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Във вторник в парламента се провеждат изслушванията на 17-те кандидати за ВСС от парламентарната квота, от които народните представители трябва да излъчат 11.

Мая Манолова е категорична, че този стил се налага от управляващите, но е грешен, защото кандидатите за ВСС са като кандидатите за всички публични длъжности - трябва да имат смелостта, отговорността да реагират на всеки един неудобен въпрос, независимо дали е личен, предаде БГНЕС.

„Така че бягането от остри въпроси наистина е минус на това изслушване, макар че някои от кандидатите в изложенията си съзнателно търсеха отговорите на неудобни въпроси," продължи Мая Манолова.

Тя посочи, че съществува недоверие и подозрение към възможностите на парламента да излъчи достойни представители в квотата си за ВСС и във всеки публичен орган.

„Аз и затова се ангажирах с номинация в този процес като представител на опозицията, защото искам да докажа, че това не е така, че парламентът също може да излъчи достойни, честни и смели професионалисти, хора с позиция и със смелост да отстояват тези позиции. И част от кандидатите потвърждават това мое впечатление," призна Мая Манолова.

„Друг е въпросът дали тези кандидати, които са представили доста смислени концепции, които се представят убедително в тази зала, ще бъдат избрани или това ще остане просто придатък, една финтифлюшка към общия процес на избор на ВСС," посочи още депутатката от левицата.

Според нея има известна театралност, но за първи път се създават някои правила, които да гарантират прозрачност в избора на нови членове на ВСС.

„Като представител на опозицията съм скептик, но все пак, това е едно начало, което е натоварено с очаквания, че първото по рода си изслушване ще има един реален продукт, който ще е важен за съдебната система," твърди Мая Манолова.

#Мая Манолова #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници