Конкурсът за АЕЦ „Белене" от 2006 г. е национално предателство според Добрев

Конкурсът за АЕЦ „Белене" от 2006 г. е национално предателство според Добрев
Не сме залагали особени надежди в това, че принципните договорки, които имахме от края на март месец тази година, ще бъдат изпълнени, заяви Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С конкурса за строежа на АЕЦ „Белене" през 2006 г. е извършено национално предателство срещу България, обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в уверение, че искът на „Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро компенсации е неоснователен.

По-рано във вторник руската компания „Атомстройекспорт" посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене" на 1 млрд. евро.

Делян Добрев определи като неоснователни претенциите на руската компания, защото не отговаряли на принципните договорености с Русия.

Той увери, че България се подготвя да отговори на този иск от 6 месеца с помощта на най-добрата адвокатска кантора в света, която имала много спечелени дела срещу „Атомстройекспорт".

„Още през 2006 г. е проведен най-големият конкурс в историята на България, опорочен от самото му начало – с предизвестен край, с редица нарушения по Закона за обществените поръчки, които вече са констатирани от Агенцията за държавна финансова инспекция и за които отговорност носят бивши провалени и корумпирани политици," заяви Делян Добрев.

Министърът увери, че България ще изложи пред Арбитражния съд, който ще разгледа иска на „Атомстройекспорт", всички свои аргументи, съобщи правителствената информационна служба.

Според Делян Добрев конкурсът за АЕЦ „Белене" е бил нагласен, освен че проектът е обрекъл България да плаща милиарди, които не може да си позволи.

„Призовавам прокуратурата да излезе по-скоро със заключения по проверката, както за конкурса, така и за допълнителните споразумения и заобикалянето на Закона за обществените поръчки при сключването на договор за над 200 млн. лв, за които има ясни доказателства, че надхвърлят 2000 пъти прага за обществените поръчки и е сключен в противоречие с българското законодателство, както и да се потърсят лицата, които са се облагодетелствали от този договор," заяви още Делян Добрев.

По думите му, трябва да се провери кои са фирмите, получили средствата, преведени от руската страна, с кого са свързани и дали извършената работа за 200 млн. лв. наистина струва 200 млн. лв., или струва „много по-различна сума".

„Като бивш зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, призовавам Народното събрание да направи една временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът, как са сключени договорите, защо не са сключени договорите, а е сключено споразумение, как са разходвани средствата, как са вземани заемите, кой е взел решението НЕК да бъде потопена с 1,5 млрд. лв., за да плаща за сключени споразумения, без да има договори и финансиране за изграждане на централа," апелира Делян Добрев.

Настоящият зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Диан Червенкондев от ГЕРБ вече обяви, че до края на седмицата ще бъде внесено предложение за сформиране на такава анкетна комисия.

„Има 4 фирми, на които са подвъзлагани поръчките по това допълнително споразумение за 200 млн. лв., за което дори руската страна е изпратила писмо до НЕК с предупреждение, че не е редно да се възлага по такъв начин, защото е нарушение на националното законодателство и че тази работа трябва да бъде извършена от български фирми," допълва още Делян Добрев.

Той изрази недоумението на правителството от постъпката на „Атомстройекспорт" и „Росатом" след решението на България да използва вече готовия реактор от АЕЦ „Белене" за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй".

„Като се върна в България, ще говоря с „Росатом", ще помоля и премиера на разговори с Путин да коментира също този въпрос, за да имаме повече яснота. Ние не сме губили време и не сме залагали особени надежди в това, че принципните договорки, които имахме от края на март месец тази година, ще бъдат изпълнени. През тези 6 месеца сме се готвили точно за това, което се случи днес," заявява Делян Добрев.

#АЕЦ „Белене" #Делян Добрев #„Атомстройекспорт" #НЕК #Закон за обществените поръчки #Агенция за държавна финансова инспекция #АДФИ #Диан Червенкондев #АЕЦ „Козлодуй" #„Росатом"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници