К-19 у нас: 37% от българите не искат да си поставят бъдеща ваксина срещу COVID-19

К-19 у нас: 37% от българите не искат да си поставят бъдеща ваксина срещу COVID-19
A A+ A++ A

От четвъртък - 12 ноември, ще влязат нови мерки за борба с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно от думите на зддравния министър проф. Костадин Ангелов, който провери организацията на работата в Инфекциозна болница.

Училищата. От четвъртък всички училища, които са достигнали 20% заболяемост на учениците със симптоми на Covid-19, ще преминат към обучение в електронна среда. Това важи за всички етапи на образование – предучилищно, начално образование или гимназиално. До момента обаче няма постигнат консенсус дали в петък в класните стаи трябва да се завърнат гимназистите, в чиито училища няма 20% болни. Все още няма решение и за провеждането на скрининг изследване на всички учители. Висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно, изключение правят специалностите, където това е практически невъзможно – Медицински университет.

Завръщането на гимназистите в класните стаи остава под въпрос, след като днес здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че все още не е взето окончателно решение. Заповедта на здравния министър, според която гимназистите ще учат в онлайн среда изтича този четвъртък на 12 ноември. Дали ще има нова заповед, с която той да нареди повсеместно дистанционно обучение за учениците в горните класове на фона на разрастващата се епидемия от Covid-19, предстои да видим. 

И докато в София все още не е решено дали гимназистите ще се върнат в училищата, в много градове в страната онлайн обучението беше удължено. 

Така например в Пловдив учениците от 6-ти до 12-ти клас ще се обучават онлайн. За преминаване към облайн обучение там решения ще се взимат от директорите на училищата и от кметовете, които са председатели на Общинските кризисни щабове.

В област Плевен засега няма да се затварят училища и няма да се преминава към дистанционна форма на обучение заради коронакризата.

Във Велико Търново пък удължиха дистанционното обучение до края на месеца. 

За останалите области на страната все още не е взето решение за удължаване на мярката за учениците, очаква се това да се случи с заповед на министър Ангелов. 

Зелените коридори. Обсъжда се към „зелените коридори“ за възрастните хора ще бъдат включени и пациентите с хронични заболявания, както и дали тези часови пояси да бъдат сутрин или следобед.

Нощните заведения остават затворени в цялата страна до края на месеца. Предвижда се единен вечерен час за работа на заведенията – като за момента се обсъжда това да бъде 23.00 – 23.30 часа.

Деца ще могат да посещават големи търговски обекти само с придружител.

Доц. Атанас Мангъров се включва на първа линия в борбата срещу COVID-19, обяви министърът на здравеопазването. По думите му е много важно всеки лекар да бъде включен в борбата срещу коронавируса. "Единственото ми изискване е да спазва противоепидемичните мерки", допълни той във връзка с позицията на доц. Мангъров относно мерките и допълни, че лично го е помолил да се включи. Доцентът вече е началник на ковид клиниката в Инфекциозна болница. 

До дни се очаква експертна оценка дали бързите антигенни тестове могат да станат алтернатива на PCR тестовете и дали резултатите от тях, придружени от симптоми да попадат в информационната система и да служат за основа за изолация. По думите на здравния министър около 40% от тествете в мобилните фургони пред големите болници са отрицателни.

Проф. Ангелов обясни още, че ако 14 дни след положителния резултат на PCR теста не са се появили нови симпроми, човек се смята за излекуван и системата автоматично го отчита като такъв. Дали се чувства добре или не - това е преценка на отделния човек. Ако си направи повторен PCR тест и той се окаже положителен, той ще бъде поставен под нови 14 дни карантина.

Данните за последното денонощие. За първи път от началото на пандемията страната ни отчита изключително висок брой смъртни случаи. За последното едно денонощие са починали 106 души с COVID-19.

Новите заразени са 3 816 при направени 8 826 PCR теста. Много висок е и броят на положителните проби - над 43%. Активните случаи са 51 922, от които 4 004 са хоспитализирани. 270 души са в интензивни отделения в тежко състояние. Най-голям брой новозаразени са регистрирани в столицата – 1 403, следват Пловдив с 392 и Варна с 220.

Излекуваните от COVID-19 също са много - 875 пациенти за 24 часа.

Лекарства. Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов заяви, че в аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. "Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве”, обясни министърът.

Относно сигналите за недостиг на нискомолекулярни хепарини той уточни, че са направени проверки. "Не мога да твърдя със сигурност, но вероятно се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези медикаменти минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини", каза още Ангелов в ефира на Нова телевизия. 

Спешна помощ. Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение”, подчерта министърът.

Медицинската сестра да е защитена професия

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи медицинската сестра да стане защитена професия. „Правителството на Борисов изпусна кризата. Сега гаси пожара с мерки на парче, но проблемите искат дългосрочно, държавническо решение. Един от най-важните въпроси е този с кадрите в здравеопазването“, написа Нинова във Facebook.

37% от българите не искат да си поставят бъдеща ваксина срещу COVID-19

Разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, защото в момента данните са доста песимистични. Това заяви доц. Михаил Околийски - представляващ СЗО в България, преди bTV.

Изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата, показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина, обясни още той. По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. В България ваксинирането е традиционно ниско, припомни доц. Околийски

Дезинфекцират улици и сгради срещу COVID-19 в Новозагорско

Дезинфекцират улици и сгради срещу коронавируса в Новозагорско, съобщиха от Общината. 

Кметът Николай Грозев е разпоредил активизиране на превантивните мерки с цел ограничаване до минимум епидемията от COVID-19. Продължава дезинфекцирането на улиците в града по определен график. Осигурен е препарата "Санифорт" за дезинфекция на селата.


Извършва се дезинфекция с вирусоциден разтвор на общинските административни сгради, като с приоритет са местата, в които се обслужват граждани, а пръскането се извършва в края на работния ден, за да не се възпрепятства тяхното обслужване.

Община Нова Загора оказва помощ и съдействие на служби и институции за дезинфекция.По данни на РЗИ-Сливен, в община Нова Загора на домашно лечение са 86 души, тринайсет са хоспитализирани.

По време на операция на пациент с коронавирусна инфекция екип медици от ВМА установява, че болният не се повлиява от стандартните дози кръворазреждащи медикаменти, използвани при други подобни случаи. Лекарите споделят важния детайл, в стремеж да помогнат на колегите си, които може да изпаднат в подобна ситуация, съобщиха от лечебното заведение.

Медиците влизат по спешност в специално обособената операционна зала за работа с такива пациенти заради влошеното състояние на 58-годишен пациент с тежко протичане на инфекцията – с изразена дихателна недостатъчност, сатурация 75 ( нива на кислород в кръвта), с разгърната клинична картина на масивна двустранна пневмония, и придружаващи заболявани артериална хипертония и леко изразена сърдечна недостатъчност.

Диагностициран е със силни болки и изстиване на десен долен крайник и е преценен от специалистите за спешно съдово реконструктивно лечение, заради риск от влошаване на здравословното състояние.

"Проведохме обсъждане на спешен колегиум, където бе предложен сценарий за интраоперативно лечение, въпреки тежкото общо състояние на болния. А целта е ясна – предотвратяване на евентуална ампутация", казва д-р Светозар Марангозов.


Операцията продължава около 1,5 часа при спазване на всички протоколи за защита на болния, персонала и недопускане на разпространението на опасната инфекция в лечебното заведение.

Заради оскъдния опит в операциите на болни с доказан COVID-19 и сложността на ситуацията, произтичаща от общото състояние на болния, медиците действат по индивидуален алгоритъм за оперативни интервенции в такава ситуация.

Това налага използването на иновативен подход за овладяване на ситуацията и прилагане на много по-високи дози кръворазреждащи средства с цел лечение и профилактика на съдови усложнения от подобен тип при тези болни.

И след самата операция пациентът приема много високи дози антикоагуланти и съдоразширяващи средства, като състоянието му е стабилно благодарение на интердисциплинарната екипна работа във ВМА.

Екипът на Клиниката по съдова хирургия, ръководена от проф. Кузман Гиров, е в процес на разработване на алгоритъм за работа при такива болни с цел профилактика и лечение в хирургичните клиники, както и подобряване на качеството на предоставяната медицинска грижа.

 "Болницата в Свищов спешно се нуждае от средства за купуване на лекарства, апаратура и консумативи за ефективно лечение на COVID-19", съобщи кметът Генчо Генчев, който от седем дни е доброволец към ковидотделението на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович".

"Капацитетът на отделението е запълнен, ще бъдат разкрити още легла, затова всяко дарение - материално или финансово, ще бъде ценно, защото oтделението работи при пълен капацитет, което изчерпва ресурсите по-бързо от предвиденото", посочи той.

"От вчера в отделението има ново попълнение в лицето на медицинска сестра, заместила старшата сестра Лидия Македонска, която повече от двайсет дни е дежурила денонощно в инфекциозния сектор", посочи Генчев.

"Днес са били изписани шестима пациенти, излекувани, според медицинския протокол, но леглата веднага са били заети от други заразени, сред които и двама учители от средно училище в града", каза Генчев. Той подчерта, че другите отделения в болницата също не са преустановили работа, като са създадени условия да не се смесват коридорите.

Дарителската сметка е публикувана в сайта на общината, а материалните дарения ще се приемат в административната сграда. Кметът е участвал в онлайн заседание на кризисния щаб в Свищов, на него са били дискутирани формите на обучение в средните и гимназиалните класове в общината.

"Предложенията ще бъдат съгласувани с РУО и РЗИ, преди да бъдат оповестени", посочи той.

#Ангелов #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници