Употребата на аспирин намалява риска от смърт при хоспитализирани пациенти с COVID-19

Употребата на аспирин намалява риска от смърт при хоспитализирани пациенти с COVID-19
A A+ A++ A

Хоспитализирани пациенти с COVID-19, които приемат ежедневно ниски дози аспирин за защита срещу сърдечно-съдови заболявания, имат значително по-нисък риск от усложнения и смърт в сравнение с тези, които не приемат аспирин, според ново проучване, ръководено от изследователи от Медицинския факултет на Университета в Мериленд (UMSOM).

Приемащите аспирин са по-малко склонни да бъдат настанени в отделението за интензивно лечение (ICU) или свързани с механичен вентилатор и са по-склонни да оцелеят от инфекцията в сравнение с хоспитализираните пациенти, които не са приемали аспирин.

"Това е критична констатация, която трябва да бъде потвърдена чрез рандомизирано клинично изпитване. Ако нашата констатация бъде потвърдена, това би направило аспирина първото широко достъпно лекарство без рецепта за намаляване на смъртността при пациенти с COVID-19", се казва в проучването ръководител д-р Джонатан Чоу, асистент по анестезиология в UMSOM.

За провеждане на проучването д-р Чоу и колегите му се подготвили чрез медицинските досиета на 412 пациенти с COVID-19 на средна възраст 55 години, които били хоспитализирани през последните няколко месеца поради усложнения от инфекцията.

Те били лекувани в Медицинския център на Университета в Мериленд в Балтимор и още три болници по Източното крайбрежие. Около една четвърт от пациентите са приемали ежедневно ниски дози аспирин (обикновено 81 милиграма), преди да бъдат приети или веднага след приемането им, за да управляват сърдечно-съдовите си заболявания.

Изследователите установили, че употребата на аспирин е свързана с 44% намаление на риска от поставяне на механичен вентилатор, 43% намаление на риска от прием на интензивно отделение и - най-важното - с 47% намаляване на риск от смърт в болница в сравнение с тези, които не са приемали аспирин. 

Пациентите от аспириновата група не са имали значително увеличение на нежеланите събития като голямо кървене по време на хоспитализация.

Изследователите контролират няколко фактора, които може да са изиграли роля в прогнозата на пациента, включително възраст, пол, индекс на телесна маса, раса, хипертония и диабет. Те също така отчитат сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания и използването на бета-блокери за контрол на кръвното налягане.

Инфекциите с COVID-19 увеличават риска от опасни кръвни съсиреци, които могат да се образуват в сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове и други органи. Усложненията от кръвни съсиреци могат, в редки случаи, да причинят инфаркти, инсулти и полиорганна недостатъчност, както и смърт.

Лекарите често препоръчват ежедневни ниски дози аспирин за пациенти, които преди това са имали инфаркт или инсулт, причинени от кръвен съсирек, за да се предотвратят бъдещи такива. Ежедневната употреба обаче може да увеличи риска от голямо кървене или язва.

"Ние вярваме, че ефектите на аспирина за разреждане на кръвта осигуряват ползи за пациентите с COVID-19, като предотвратяват образуването на микроклоти", казва съавторът на изследването Майкъл А. Мацефи, д-р, доцент по анестезиология в UMSOM.

„Пациентите, диагностицирани с COVID-19, може да помислят да приемат ежедневно аспирин, стига първо да се консултират с лекаря си“, добави Мацефи.

Тези с повишен риск от кървене поради хронично бъбречно заболяване например или защото редовно използват определени лекарства, като стероиди или разредители на кръвта, може да не са в състояние безопасно да приемат аспирин, добави той.

„Това проучване допринася за огромната работа, която нашите изследователи извършват в Медицинското училище, за да помогнат да се намерят нови лечения срещу COVID-19 и да се спасят живота на пациентите“, каза Е. Алберт Рийс, д-р, MBA, изпълнителен вицепрезидент по медицина Affairs, UM Балтимор и Джон З. и Акико К. Бауърс, уважаван професор и декан, Медицински факултет на Университета в Мериленд.

„Докато са необходими потвърдителни проучвания, за да се докаже, че употребата на аспирин води до по-добри резултати при COVID-19, пациентите с КОВИД могат да се консултират с лекуващият си лекар дали да го приемат ежедневно. (ANI)

#аспирин #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници