„Булгаргаз“ предложи незначително поевтиняване на газа

„Булгаргаз“ предложи незначително поевтиняване на газа
Държавната компания „Булгаргаз“ предлага намаление на цената на природния газ през четвъртото тримесечие с 0,67% в сравнение с третото. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Държавната компания „Булгаргаз“ предлага намаление на цената на природния газ през четвъртото тримесечие с 0,67% в сравнение с третото.

Дружеството е внесло предложението си в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в понеделник, а окончателното решение на регулатора се очаква до края на месеца, предаде „Дневник“.

Предложената от „Булгаргаз“ за утвърждаване цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2012 г. е 728,34 лв./хм3 без акциз и ДДС или намаление с 4,89 лв./хм3.

От компанията мотивират предложението си с договореното с „Газпром“ намаление на доставните цени на горивото с 11% и не включва недовзетите от нея приходи за предходни периоди.

Шефът на регулатора Ангел Семерджиев предварително беше коментирал, че „ако „Булгаргаз“ предложи намаление на цената на газа, ДКЕВР ще го приемем с удоволствие“.

От цената на природния газ зависи и колко ще се плаща за парното. Дори и да поевтинее с искания от „Булгаргаз“ процент, синьото гориво ще остане по-скъпо, отколкото през миналия отоплителен сезон, след като цената му се вдигна с 4,88% в началото на юли, а в началото на април - с 12,73%, и 4,34% през януари.

#ДКЕВР #Ангел Семерджиев #„Газпром“ #ДДС #природен газ #„Булгаргаз“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници