Отстъпката от цената на руския газ може да е горчив бонбон, смята Трайков

Отстъпката от цената на руския газ може да е горчив бонбон, смята Трайков
Отстъпката от цената за доставка на руски природен газ може да се окаже горчив бонбон заради пропуснати ползи от газопровода „Южен поток“, прогнозира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отстъпката от цената за доставка на руски природен газ може да се окаже горчив бонбон заради пропуснати ползи от газопровода „Южен поток“, прогнозира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

„Отстъпката в цената на природния газ, която България получи от „Газпром“, е приблизително равна на пропуснати приходи от проекта „Южен поток“, посочи Трайчо Трайков пред „Медиапул“.

Причината за това според него е, че няма да се реализира първоначалната българска идея една от двете тръби до първата компресорна станция на бъдещия газопровод да се изгражда и оперира от „Булгартрансгаз“.

Освен това България ще загуби транзита на газ по 60-километровото трасе от румънската граница до тръбата на „Южен поток“, по която вече ще се осигуряват доставките за Турция, Гърция и Македония, посочи още бившият енергиен министър.

„Сегашната отстъпка от 100 млн. долара не трябва да се оказва само бонбонче, с което да преглътнем другите горчивини покрай „Южен поток“ и новите договори за доставка. Всякакви следващи отстъпки, свързани с „Южен поток“, биха били със знак минус за нас“, предупреди Трайчо Трайков.

Според него при вземането на окончателното инвестиционно решение до 15 ноември трябва да се отчете всичко, защото страната ни има суверенното право да каже и „не“ на проекта.

Според бившия министър е погрешно темата за отстъпката в цената на природния газ да се обвързва с преговорите за „Южен поток“.

По думите му той е поставил пред ръководството на „Газпром“ въпроса за отстъпката още през февруари с аргументите, че има прецеденти с други клиенти на „Газпром“.

ЕК има забележки към монополните практики на компанията при ценообразуването, както и с това, че България, макар и малък пазар, винаги е била коректен партньор и не е искала привилегии.

Трайчо Трайков препоръчва параметрите на договора за „Южен поток“ да са публични, защото „за пръв път се дава част от газовата мрежа на наша територия на чужденци“.

#монопол #Македония #Гърция #Турция #„Булгартрансгаз“ #„Газпром“ #Трайчо Трайков #„Южен поток“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници