Световната банка: Милиони ще изпаднат в бедност заради пандемията

Световната банка: Милиони ще изпаднат в бедност заради пандемията
iNews
A A+ A++ A

Световната банка предупреди за милиони хора, които ще изпаднат в бедност, заради икономическия ефект от Covid-19, предаде БНР.

В региона на Европа и Централна Азия се очаква най-тежката рецесия от финансовата криза през 2008 година, прогнозират от Вашингтон. Очакваният срив на брутния вътрешен продукт е с 4,4 на сто.

Причиненото от пандемията свиване на икономиката тази година се очаква да увеличи бедността във всички страни от Европа и Централна Азия, допълват от Световната банка.

При линия на бедност от 3,20 долара на ден прогнозата предполага допълнително нови 2 200 000 души да изпаднат в бедност. 

При линия от 5,50 на ден, праг, използван за страните с нива на доходи над средните, увеличението на броя на бедните ще бъде с нови 6 милиона души, прогнозират от Вашингтон.

Според експертите пандемията вече има неблагоприятно отражение върху системите на образованието и здравеопазването в региона.

Вирусът вече уби хиляди хора, а много от тези, които оцеляха, получиха дългосрочни увреждания на здравето.

Затварянето на училища може да рефлектира в образователни пропуски, изразяващи се в от 1/3 до цяла учебна година, като това се очаква да засили неравенствата, защото ще засегне пропорционално ученици от уязвими групи, пише в доклада на Световната банка.

Според експертите растежът се очаква да се възстанови през 2021 г. в диапазона от 1,1 до 3,3 на сто. Прогнозата обаче остава крайно несигурна, а рисковете са в нисходяща посока, коментират от анализаторите от Вашингтон.

#Световна банка #коронавирус #пандемия #икономическа криза #обедняване #предупреждение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай