Европарламентът дебатира за върховенството на закона у нас, там са Минеков и Христо Иванов

Европарламентът дебатира за върховенството на закона у нас, там са Минеков и Христо Иванов
A A+ A++ A

Днес в Европейския парламент ще се проведе дебатът за върховенството на закона в България. Той е иницииран от евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев. Подобни дебати по правило се правят за държави, които нарушават основни принципи на демокрацията.

Успоредно с това ще се състоят и дебатите за създаване на общ механизъм на ЕС за демокрацията, върховенството на закона и основните права и за условност, свързана с върховенството на закона, в контекста на преговорите за Многогодишната финансова рамка.

В Брюксел днес е и проф. Велислав Минеков от "Отровното трио", който ще се срещне с протестиращи и журналисти пред сградата на ЕП.

Пред европарламента е и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, както и привърженици на политическата формация. "Тук сме, за да подкрепим усилията на нашия представител в ЕП Радан Кънев, който изигра важна роля за този дебат и отварянето на очите на европейските институции по отношения на кризата в България. Това ще бъде един от най-важните резултати на протестите в страната ни. Факт е, че Борисов и Гешев се превърнаха в токсични партньори за европейските институции. Повече няма да могат нашите мафиоти да бъдат прикривани", заяви Иванов.

 

Междувременно председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер изрази подкрепата си към правителството. Той написа в Twitter, че изразява своето уважение към протестиращите, но според него парламентарните избори през март трябва да решат съдбата на страната. „Проведохме добър разговор с Бойко Борисов за България. Оценката на Еврокомисията за върховенството на закона в България беше справедлива, показвайки, че има нужда от подобрения. Въпреки това правителството е напреднало по много теми, което го доближава до еврото и Шенген“, написа още той.

„В демократичната история на България това е безпрецедентен дебат“, написа евродепутатът Елена Йончева в Twitter. А колегата ѝ Радан Кънев го определи като огромен успех. „Не за мен или за опозицията изобщо, а за българските граждани. Отсега чувам обвиненията, че организираме дебат „срещу собствената си държава”. Не - дебатът е в защита на българските граждани. България - това са хората, семействата, малките фирми, жертвите на корупцията и злоупотребите с власт“, заяви Кънев.

В частта за България на първия годишен доклад за върховенството на закона в ЕС пише, че няма прозрачност в собствеността на медиите, както и че местните власти използват държавните реклами, за да държат под контрол малки вестници и телевизии. Посочва се още, че натискът върху независимите и разследващите медии идва чрез заплахи, както и че има съдебни дела с цел тормоз и политически и административен натиск.

Припомняме и че през септември Европейският парламент изпрати 29 въпроса към премиера, главния прокурор, правосъдния министър и правителството като цяло. Сред засегнатите в тях теми са тези за „Барселонагейт“ и записите и снимките на премиера Борисов, изтекли в последните месеци в публичното пространство.

#Минеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници