Калфин предупреди да не се затяга бюджета на ЕС

Калфин предупреди да не се затяга бюджета на ЕС
Снимка: БНР
A A+ A++ A

Исканията на някои от страните-членки за затягане на бюджета на Европейския съюз не са логични, заяви евродепутатът Ивайло Калфин.

Според него ако подобно нещо се случи, то ще засегне икономическия растеж в държавите.

Бюджетът предстои да се обсъжда следващата седмица в Страсбург. Конфликтът идва и от това, че Европейската комисия (ЕК) поиска известно увеличение на средствата, каза Калфин в интервю пред БНР.

"Националните бюджети сега се свиват, защото имаше свръхразходи през последните години, докато европейският бюджет по дефиниция няма дефицит, там даже всяка година се връщат пари на страните-членки. На второ място, в близо 100% от държавите почти няма публична инвестиция, без да има европейско съфинансиране в нея. Спирането на европейските пари означава спирането на инвестиционните програми, а виждаме по примера на Гърция, че само затягане на кранчето не води до оживяване на икономиката. Така че на практика намаляването на европейския бюджет на ще засегне много силно икономическия растеж в редица страни", коментира Калфин.

Той посочи още, че втвърдяването на позицията на някои страни-членки ще доведе до промяна на досегашния модел за участие в европейските програми.

"При всички случаи следващият бюджет до 2020 година няма да бъде същия като сегашния. Това е абсолютно ясно. Това, което и Европейската комисия, и Съвета настояват, е да бъде оценявано качеството на проектите. Не просто както е досега, примерно да се знае, че се дават 3.5 милиарда евро за инфраструктурно строителство на България, а да се знае това строителство до какво води, колко работни места е създало, как повишава конкурентносоособността и какво носи на държавата. По този начин ще се оценява всеки един проект", посочи Калфин.

#Ивайло Калфин #ЕС #евродепутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници