Борисов: Краткосрочен договор с „Газпром" е по-изгоден за България

Борисов: Краткосрочен договор с „Газпром" е по-изгоден за България
Ако подпише договор с „Газпром" за по-кратък срок, България би могла след време да се ориентира към собствен добив или алтернативна суровина от Азербайджан, смята Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

При преговорите с Русия България ще настоява новите договори за доставка на природен газ да са за по-кратки срокове вместо за 20-30 години, както в подписваните досега, обяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив.

Въпреки че при това положение цената ще е по-висока, след време България би имала възможност да се преориентира към собствените си добиви и алтернативна суровина от Азербайджан, когато бъдат изградени интерконекторните връзки, обясни министър-председателят, цитиран от „Дневник".

„Междувременно технологиите ще напреднат и няма смисъл България да се обвързва със сегашните условия дългосрочно," посочи Бойко Борисов като даде пример с възможностите, които дава на САЩ добивът на шистов газ.

„След 10 години може да има технологии, при които да няма никакъв риск," отбеляза премиерът.

Той приветства започналата проверка на договорите на „Газпром" с няколко страни, сред които и България.

„Има много стари договори, които по безобразен начин са ги подписвали Овчаров и компании. Сега, когато имаме по-мощен гръб в преговорите, това ще е по-добре за нас," коментира Бойко Борисов.

Според него по този начин ще се избегнат всякакви монополи и обяви, че е справедливо Европейският съюз да направи своя фирма на Европа, която да купува директно газа от Русия и да го разпределя на всички страни в Европейския съюз.

„Това ще е най-справедливо," твърди премиерът, като по думите му много държави в момента са подписали по-евтини договори с Русия.

Преди седмица министърът на икономиката Делян Добрев и Александър Медведев, зам.-изпълнителен директор на „Газпром" подписаха протокол, според който със задна дата от 1 април България ще получи 11% отстъпка в цената на газа до края на годината.

Това ще влезе в сила, когато България се ангажира твърдо с проекта "Южен поток", което се очаква да стане до 15 ноември.

#България #Русия #Бойко Борисов #природен газ #„Газпром" #Азербайджан #ЕС #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници