Барометър България: Над половината българи не подкрепят протестите

Барометър България: Над половината българи не подкрепят протестите
Facebook/Отровното трио
A A+ A++ A

В началото на месец август 2020 година агенция „Барометър България“ проведе извънреден телефонен сондаж за електоралните нагласи на избирателите. Зададени бяха и въпроси за отношението на българските граждани към протестите в страната. В периода между 3 и 11 август по телефона са анкетирани 842 души – пълнолетни български граждани с избирателни права. Изследването е проведено чрез собствено финансиране по методологията количествено проучване.

„Барометър България“ отбелязва, че периодът е ваканционен, хората са на почивка, откъснати от ежедневната си битова среда.

Пълноценно представително измерване на електоралните нагласи на българите би могло да се направи най-рано през втората половина на месец септември, след като приключи сезонът на отпуските.

Протестът получава подкрепа и от 26,1% от анкетираните. Доста над половината – 60,5% от българите, обаче не одобряват протестите, а 13,4% не могат да преценят или не дават отговор на въпроса.

По-конкретно на поставения въпрос 20% от респондентите отговарят, че одобряват протестите, а 2,1% заявяват, че участват в тях. Не ги одобряват 23,8%. 26,4% не са съгласни с блокирането на улици и кръстовища, а според 13,2% от анкетираните протестите са ставали банални. Над една десета – 10,7%, изразяват разочарованието си от водещите фигури на протестите, а 3,9% не могат да преценят или не дават отговор.

На въпроса искате ли оставка и незабавни предсрочни избори 20,3% от анкетираните отговарят с „Да“, 70,8% - с „Не“, а 8,9% не дават отговор или не могат да преценят.

Нагласите на избирателите не бележат голяма промяна в сравнение с предишни проучвания на „Барометър България“ от 2020 г. Четирите сигурни формации, които биха попаднали в Народното събрание, при положение, че изборите се провеждат днес, са ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. За тях биха гласували съответно – 24,9%, 21,1%, 7,8%, 7,5%.

Въпреки протестите и акция „Росенец“ партиите на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (с 3,4% подкрепа), на Христо Иванов „Да, България“ ( с 3,1% подкрепа) и евентуален политически проект на Мая Манолова (1,2%) остават под бариерата от 4% за парламентарно представителство. Трябва да се отбележи и за ясно фрагментираната подкрепа за ДБ – над 70% от подкрепящите формацията са жители на столицата. Подобна фрагментация, но по възраст, се наблюдава и при „Има такъв народ“ - над 65% от тези, които биха гласували за нея, за млади българи, които традиционно участват в протести, но реално не отиват до избирателните урни в деня на вота.

В август месец при препълнени плажове и ваканции никой не е в състояние да направи детайлно количествено и качествено изследване с представителна извадка по пол, възраст, образование, доходи, местоживеене по тип населено место и т.н. Най-рано втората половина на септември може да се извадят данни. Настоящото изследване на „Барометър България“ регистрира само тенденции и от резултатите могат да се изведат следните заключения:

- към настоящия момент няма съществени промени н нагласите за гласувате при твърдите ядра на основните партии.

- и четирите политически партии с твърд електорат - ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти, са с десетилетно изградена електорална база и структура и тя е ненарушена.

- претендиращата за алтернатива „Да, България“ не излиза извън традиционното си изборно ядро формирано на базата на ДСБ (така наречените костовисти). Опитите на Хр. Иванов да се прави на националист отблъснаха част от симпатизантите на формацията, които са с либерални виждания.

- новозаявените претенции за алтернатива от страна на Мая Манолова, Слави Трифонов и Цветан Цветанов засега остават в полето на „медийни претенденти“ без реално потвърдена изборна подкрепа.

#социологическо проучване #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"