Мнозинството отказа одит на Центъра за градска мобилност

Мнозинството отказа одит на Центъра за градска мобилност
Ясно е къде отиват парите – крадат се, заяви червеният депутат Михаил Миков, след като предложението му за възлагане на одит на Центъра за градска мобилност беше отхвърлено. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

На фона на протестите срещу новите правила за паркиране в София Народното събрание отхвърли проекта за решение за възлагане на Сметната палата на одит на Центъра за градска мобилност в София.

С 28 гласа „за“, 42 „против“ и 36 „въздържал се“ депутатите отхвърлиха искането на левицата за проверка на финансирането на общинското дружество, отговарящо за паркирането в столицата, предаде „Дневник“.

„Ясно е къде отиват парите – крадат се. 29 млн. лв. годишно се събираха при досегашните такси, 25 млн. лв. се харчеха, 1000 души работят, а иначе се събират такси и се увеличават таксите от 1 лв. на 2 лв.“, каза от парламентарната трибуна вносителят на искането Михаил Миков.

По думите му тази сметка излиза от балансите на дружество. Там изтичат много пари, които се събират от софиянци и гости на София, затова има страх да влезе Сметната палата, коментира още депутатът от групата на социалистите.

Бившият общински съветник и настоящ депутат от левицата Петър Курумбашев пък заяви, че Центърът за градска мобилност винаги е бил касичка на управляващите.

В същото време той заяви, че предприятието е било касичка за десните преди време и за управляващите от ГЕРБ в последните 7 години, но не спомена предходната власт под ръководството на социалистите.

„Станете и обяснете защо искате цената на Синята зона да бъде вдигната на 2 лв. Защо е такава приходната част и разходната част и къде отиват парите на Центъра за градска мобилност“, каза Петър Курумбашев.

Той попита и защо няма паркинги в София, защо няма достатъчно места за паркиране около спирките на метрото, защо те не са безплатни, след като се ограничава драстично паркирането в центъра.

„Нито една корупционна практика в Столична община не беше прекратена. Кажете какво правите за хората в центъра? Кой успя да изчисли тази цена – 150 лв. за първа кола и 450 лв. за втора? Ние затова искаме да чуем какво ще каже Сметната палата. Нека се направи проверка и да се установи, че няма нарушения. Ако вие отказвате тази проверка, това означава, че има нещо скрито-покрито“, обърна се депутатът към управляващите.

От ГЕРБ не взеха думата. Единствено в кратка реплика водещият заседанието Анастас Анастасов (ГЕРБ) подметна от място, че не вижда защо от левицата говорят за такси, които са в правомощията не на Народното събрание, а на Столична община.

#Сметна палата #Център за градска мобилност #София #Михаил Миков #Петър Курумбашев #ГЕРБ #Столична община #Синя зона #Зелена зона #одит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници