„Газпром“ може да преразгледа всички договори за износ заради ЕК

„Газпром“ може да преразгледа всички договори за износ заради ЕК
„Газпром“ е заподозрян в създаване на пречки пред конкуренцията на газовия пазар на Централна и Източна Европа и ще бъде разследван по три направления. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Разследването на Европейската комисия срещу „Газпром“ вероятно ще накара газовата компания да преразгледа цялата си система на договори за износ, коментира в понеделник вестник „Комерсант“.

Руското издание отбелязва, че обикновено подобни разследвания продължават дълго, но в конкретния случай ЕК посочи, че ще разгледа случая приоритетно заради вредите, които могат да бъдат нанесени на европейските граждани и бизнес, ако обвиненията се окажат верни, предаде БТА.

„Газпром“ е заподозрян в създаване на пречки пред конкуренцията на газовия пазар на Централна и Източна Европа и ще бъде разследван по три направления.

Според „Комерсант“ това може и да не създаде веднага проблеми на руския концерн. Ако вината на „Газпром“ обаче бъде доказана, може да му бъдат наложени големи глоби и което е още по-важно – да бъде преразгледана цялата система на договори за износ, например формулите на цената и базата, на която се изчислява.

„Газпром“ доставя около 30% от газа, който се внася в ЕС.

От руския концерн още няма коментар на новината за започналата проверка, отбелязва „Комерсант“ и припомня, че за пръв път претенциите на Брюксел към „Газпром“ станаха известни преди около година, когато в офиси на купувачи на продукцията на „Газпром“ и на свързани с него компании бяха направени обиски.

По неофициални данни инициатор на миналогодишните проверки е било правителството на Литва, която постоянно има спорове с руския монополист за цената на газа, пише „Комерсант“.

#Литва #монопол #разследване #износ #ЕК #вестник „Комерсант“ #„Газпром“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници