Протести в подкрепа на президента Радев пред сградата на "Дондуков" 2 и в няколко града (ОБОБЩЕНИЕ)

Протести в подкрепа на президента Радев пред сградата на "Дондуков" 2 и в няколко града (ОБОБЩЕНИЕ)
A A+ A++ A

Акция в подкрепа на президентската институция се провежда за втори ден пред сградата на "Дондуков" 2.

Десетки са протестиращите пред сградата на президентството. Организатори на акцията под надслов "Да спасим демокрацията" са скулптурът проф. Станислав Минеков, политическият анализатор Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов.

Бабикян коментира пред БНР, че недоволните ще спасяват демокрацията със средствата на протеста, а демонстрациите ще продължат, докато издържат силите и смелостта на хората.

Днешната демонстрация започна с песента на "Скорпионс" - "Вятърът на промяната", последва "Металика" със "За кого бие камбаната".

Преди това пред сградата на МС дойдоха недоволни представители от бранша на ресторантьорите с плакати с надпис "И музиката не е вирус" и "Оставете ни да работим", с призив за отваряне на заведенията. След като освиркаха сградата на правителството, недоволните се присъединиха към протеста пред президентството.

Ето какво казаха част от хората:

"Има закони, които са написани, не действат. Майка ми и баща ми, откакто са се родили, са по протести, както и аз. На мен вече почна да ми омръзва, а те още не са се предали. Затова решавам, че и аз няма да се предам“.

Засилено остава полицейското присъствие пред сградата на Президентството.

Румен Радев: Тук сме да кажем - Не на страха!


Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни, затова трябва да заявим ясно нашите принципи. Това каза държавният глава Румен Радев пред събралите се за втори ден пред сградата на президентската институция протестиращи граждани.

"Няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофоби, няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта, няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: Свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме, за да защитим свободата си. Тук сме, за да кажем: Не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, не на популизма, който убива правото и правовата държава. ", каза президентът Радев.

По думите му, днес на площада се решава бъдещето на България - "не във Фейсбук, не на масата, а именно тук". И добави, че днес и в следващите дни "ще напишем историята, от която няма да се срамуваме - всички заедно!".

Масовият протест вчера с участие на представители на различни политически сили, на който се появи и президентът Румен Радев, прерасна в шествие и в блокада на "Орлов мост". Хиляди скандираха "Оставка" за премиера и за главния прокурор.

Протест срещу правителството и в Пловдив

Над 200 души - граждани, а също представители на леви и десни формации се събраха на протест пред сградата на Община Пловдив.

Повечето от тях заявиха, че желаят промяна и че са недоволни от действията на правителството и прокуратурата.

Издигнали са плакати „Долу ГЕРБ“ и „Мафията вън“.

Скандират също "Гешев е позор" и развяват българският трибагреник. Все още не е ясно дали ще проведат шествие по Главната улица. Протестът протича мирно и е охраняван от полицията

В Русе пред Съдебната палата на протест се събраха близо стотина граждани, които изразиха неводолството си.

Близо 30 души се събраха на протест пред Областната управа в Бургас. Той е организиран от общински съветници от партията „Движение България на гражданите“ и премина под мотото „Заедно срещу статуквото“.

Също днес има контрапротест, организиран от клубовете на ГЕРБ. Той е в защита на правителството.

Президентът подчерта, че най-страшната пандемия в страната ни е тази на корупцията и автокрацията.

В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че сте платени, ще организира бутафорни контрапротести и провокации. Но нека знаят едно: платените протести са там, където са автобусите. Нека помогнем на нашите братя и сестри от другия край да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро, посочи още държавният глава.

 

Пълният текст от изказването на президента:

Скъпи сънародници,

 

Радвам се, че отново сме заедно. Защото протестът срещу мафията във властта се превръща в кампания. И няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни. Затова трябва да заявим ясно нашите принципи.

Няма да повторим грешките от 2013 г. Няма да се разделим на леви и десни, сини и червени, русофили и русофоби, американофили и американофоби, еврофили и еврофоби. Няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта. Няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: свобода, законност, справедливост за всеки един в България.

 

Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни.

Тук сме, за да кажем НЕ на политическите репресии, на прокурорския рекет, на произвола, който погазва принципа за невинност.

НЕ на популизма, който убива правото и правовата държава.

НЕ на прокурорското бездействие за огромната корупция във властта, която разсипва България. 

Тук сме, за да кажем НЕ на страха, на който се опира мафията,  завладяла властта в държавата.

Тук сме, за да защитим българската природа и бъдещето на Родината, което е наш дом, в който искат да се върнат милиони прокудени от отчаянието български емигранти. България е за всички тях. България не е бащиния на автократа, нито собственост на олигарсите. Тя е за всички нас.

Тук сме, защото искаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда.

 

Благодаря Ви, защото всички Вие, хилядите свободни български граждани, с Вашето присъствие днес показвате, че Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи.

 

В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че сте платени, ще организира бутафорни контрапротести и провокации. Но нека знаят едно: платените протести са там, където са автобусите. Искам да ви помоля за едно много важно нещо. Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро.

 

Мафията ще ви плаши със статистиката от пандемията. Но нека е ясно, че най-страшната пандемия е тази на корупцията и автокрацията. Именно поради срива във доверието на управлението, битката с пандемията е трудна. Затова призовавам всеки един да спазва мерките, както заради себе си, така и за да опазим живота и здравето на своите близки. 

 

В заключение искам да кажа нещо важно. Днес на площада се решава бъдещето на България. Не във Фейсбук, не на масата, а именно тук. С присъствието си тук, гласуваме за бъдещето на България. На площада всички ние в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме.

Всички заедно! Мутри, вън!

Бог да пази България!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници