България и Румъния подписаха споразумение за Air Policing

България и Румъния подписаха споразумение за Air Policing
Министрите на отбраната на България и Румъния Аню Ангелов (л) и Корнелиу Добрицою (д) подписаха техническото споразумение за презгранични операции по Air Policing. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Румъния ще гарантират със съвместни усилия охраната на въздушното пространство на югоизточния фланг на НАТО, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

„Подписването на Техническото споразумение между министерствата на отбраната на България и Румъния относно презграничните операции по Air Policing е категоричен израз на волята на нашите две държави да гарантират със съвместни усилия охраната на въздушното пространство на югоизточния фланг на НАТО, както и да обединяват своите сили и ресурси, за да постигнат по-голяма сигурност за своите граждани", каза министърът във вторник по време на церемонията по подписването на документа, съобщиха от военното ведомство.

Споразумението бе подписано от командирите на военновъздушните сили на двете държави генерал-майор Константин Попов и генерал-лейтенант Фаника Кърну.

Документът определя реда за изпълнение на презгранични операции за Аir Рolicing от дежурни изтребители на двете страни в националното въздушно пространство на България и Румъния, както и процедурите за осигуряване на безопасност и координация на техните полети.

По-рано през деня министър Ангелов и министър Корнелиу Добрицою обсъдиха плановете за развитие на въоръжените сили на България и Румъния, взаимодействието между тях и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Бяха дискутирани и актуални теми от дневния ред на НАТО, ЕС и регионалните форуми в областта на отбраната.

#България #Румъния #Министерството на отбраната #Аню Ангелов #министър на отбраната #НАТО #Air Policing #генерал-майор Константин Попов #ЕС #Корнелиу Добрицою

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници