Барозу: България има проблем с бедността

Барозу: България има проблем с бедността
При посещението си в България на 31 август Жозе Мануел Барозу заедно с премиера Бойко Борисов откри втория лъч на софийското метро от жк „Обеля“ до бул. „Черни връх“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бедността, пенсионната система и младежката безработица са ключовите предизвикателства пред България, констатира председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

„Основното предизвикателство пред България е подобряването на стандарта на живот в страната, който е много нисък“, заяви Жозе Мануел Барозу пред френското икономическо издание „Лез Еко“, цитирано от „Дневник“.

Дни след посещението си в България на 31 август, когато заедно с премиера Бойко Борисов откри втория лъч на софийското метро от жк „Обеля“ до бул. „Черни връх“, председателят на ЕК посочи сферите, в които нуждата от реформи е най-спешна.

Барозу уточни, че за новата линия на метрото в София от Брюксел са отпуснати 476 млн. евро. По този повод една от станциите на тази втора линия беше кръстена „Европейски съюз“.

Председателят на ЕК приветства страната за намаляването на бюджетния й дефицит и призова за поддържане на постигнатия ръст.

„България е предприела важни мерки за бюджетното си консолидиране“, каза Жозе Мануел Барозу, като припомни, че от юни насам страната ни вече не е подложена на процедурата при прекомерен дефицит.

Той акцентира върху необходимостта от продължаване на тази линия на действие, за да се запази доверието на финансовите пазари, като по този начин държавата ни „би получила заеми с поносими лихви, за да финансира своето бъдеще“.

#пенсионна система #младежка безработица #Бюджетен дефицит #бедност #Бойко Борисов #София #България #метро #Жозе Мануел Барозу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници