Ген. Красимир Станчев: Засилваме контрола на лоялността на служителите на НСО

Ген. Красимир Станчев: Засилваме контрола на лоялността на служителите на НСО
БГНЕС
A A+ A++ A

Посегателство върху охраняем от службата държавник, независимо кой е той в конкретния момент, би сринало устоите не само на НСО, но и на цялата система за национална сигурност, заяви началникът на НСО в ефира на БНТ


Планира се засилване на контрола на лоялността на служителите на Националната служба за охрана (НСО). В момента НСО разработва пакет от мерки за контрол на интегритета на служителите на охранителната служба, както при постъпване на служба, така и периодично в рамките на кариерното развитие на служителите – на всеки 3 или 5 години. Това обяви началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев в ефира на сутрешния блок на Българската национална телевизия. Ген. Станчев обяви още, че се предвижда и придобиване на полиграф за целите на проучването за лоялност и почтеност на служителите на НСО.

Според началника на НСО тестовете с полиграф ще имат превантивен ефект върху състава на охранителната служба. „Илюзия е обаче, че можете да контролирате служителите в личния им живот“, допълни началникът на НСО.  

Като изключително неприятен определи ген. Станчев случая със служителя на НСО, на когото беше повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. Служителят е отстранен от работа до приключване на делото срещу него. Началникът на НСО бе категоричен обаче, че не е редно да бъде демонизиран целият състав на службата заради един случай. По думите му, това е още един повод да се напомни, че са необходими промени в Закона за НСО (ЗНСО), част от които могат да се отнасят към създаване на специализирано звено за вътрешна сигурност в институцията. Такова звено в момента не съществува. За ревизия на Закона за Националната служба за охрана пет години след влизането му в сила началникът на НСО се обяви още в края на 2019 година.  

Бригаден генерал Станчев апелира гражданите, които станат свидетели на нарушения на правилника за движение по пътищата от страна на НСО, да сигнализират институцията. От началото на тази година НСО сама обявява всички пътни инциденти с участие на автомобили на службата, без значение чия е установената вина. „Безкомпромисни сме към наши служители, които не спазват правилата и сме открити към сигналите на хората. За последните 10 години 250 са пътните инциденти с участие на автомобили на НСО, като петима са пострадалите при тях – това е числото, което за цялата страна се достига в рамките само на едно денонощие“, коментира Красимир Станчев.

„Посегателство върху охраняем от службата държавник, независимо кой е той в конкретния момент, би сринало устоите не само на НСО, но и на цялата система за национална сигурност. НСО не охранява само първите държавници, но и косвено всички граждани, които се намират в зоната на конкретното мероприятие. Малко хора го разбират“, подчерта бригаден генерал Станчев.

Началникът на НСО напомни още, че историята на охранителната служба не е започнала с УБО, а преди 141 години. „Ако погледнем реално, всички институции у нас имат тоталитарно минало. Не обвързвам историята на НСО с историята на УБО“, заяви още началникът на държавната охранителна служба.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници