Почина религиозният лидер на "Сектата на Мун"

Почина религиозният лидер на "Сектата на Мун"
Сан Мюнг Мун (вляво), който е роден в Северна Корея, но живее в Южна Корея, е показан на снимка с бившия севернокорейски диктатор Ким Чен Ир през 1991 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сан Мюнг Мун, основател на „Църквата на обединението“, превърнала се в просперираща икономическа империя и известна още като Сектата на Мун, почина в Южна Корея на 92 години.

Преди повече от две седмици 92-годишният Мун бе приет в безсъзнание в болница Сейнт Мери и прехвърлен в медицинския център на движението му в Сеул, заяви по-рано пред АФП говорителят му Ан Хо Йол, цитиран от БГНЕС.

„Бъбреците му престанаха да функционират, а състоянието на черния му дроб бързо се влошава“, уточни Йон Хо Сьок, високопоставен служител в сектата.

Според лекарите развитието на неговото заболяване е необратимо.

„Църквата на обединението“ беше основана от Сун Мьон Мун през 1954 г. в Южна Корея и е една от най-многобройните религиозни общности в света.

Пасторът Мун стана известен с колективните брачни церемонии, при които едновременно хиляди младоженци се вричат във вярност.

Сектата твърди, че има 3 милиона последователи.

Едно от най-многочислените бракосъчетания, откакто е поставено началото им, бе направено през 2009 година.

Тогава между 7500 и 10 000 двойки от 160 държави участваха в южнокорейския град Асан в основания от Мун университет на негово име в обща церемония.

Т.нар. „Църква на обединението“, която има сериозно влияние главно в Латинска Америка и САЩ, съобщи тогава, че със събитието отбелязва 90-годишнината на своя гуру и 50-годишния му брачен съюз.

Според много наблюдатели тогава стана ясно, че целта на поредното масово религиозно шоу бе преподобният да лансира като свой приемник сина си – 32-годишния сега Мун Хюн Ин.

Сан Мюнг Мун е роден в християнско семейство през 1920 година в Корея. През 1954 година той основава в Сеул своя църква, която нарича „Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство“.

В началото на 70-те години на XX век се мести в САЩ, където набира последователи и се включва в обществения и политически живот.

Той е известен с участието си в антикомунистическата пропаганда, по това време държавна политика на САЩ.

Наред с проповедническата си дейност, Мун развива процъфтяващ бизнес с фармацевтични продукти, чай, оръжие, недвижими имоти, а църквата му става една от най-могъщите финансови империи в света. Наследството му се изчислява на милиарди щатски долари.

#Южна Корея #Сейнт Мери #Сеул #Южна Корея #бракосъчетание #Асан #Латинска Америка #САЩ #Сеул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници