Сърбия участва на международни форуми с Косово

Сърбия участва на международни форуми с Косово
Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 90 държави по света, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция. Снимка: wordpress.com
A A+ A++ A

Правителството в Белград разреши участието на сръбски представители на международни и регионални срещи, на които участва и Косово.

Новата инструкция се отнася за представителите на държавните органи в регионалните срещи за сътрудничество на които присъстват представители на временните косовски институции, се казва в съобщението на сръбското правителство, предаде БГНЕС.

В информацията се уточнява, че на форумите ще има табела с името Косово (със звездичка – бел.ред.) пред представителите от Прищина.

В същото време трябва да се пояснява в документите, че Сърбия не признава статута на Косово.

Точният текст гласи: Този надпис не регулира статута на Косово, зачита резолюция 1244 на ООН и не се отнася до решението на Международния съд относно декларацията за независимост на Косово.

Според властите в Белград това решение има за цел да премахне икономическите щети, които нанася неучастието на Сърбия в регионалните срещи.

Предложението бе внесено от министъра по евроинтеграция Сузана Грубишич.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 90 държави по света, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция.

#Сърбия #Косово #Белград #Прищина #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници