НДСВ очаква от ГЕРБ „здрав разум" през новия политически сезон

НДСВ очаква от ГЕРБ „здрав разум" през новия политически сезон
НДСВ с председател Христина Христова набеляза важните теми през новия политически сезон в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

НДСВ очаква ГЕРБ да прояви „здрав разум", когато приема промените в Изборния кодекс, се казва в изявление на партията във връзка с важните за НДСВ теми през новия политически сезон в парламента.

„От НДСВ подкрепяме изцяло някои от набелязаните предложения – за осигуряване повече прозрачност в работата на ЦИК чрез онлайн излъчване на заседанията и чрез качване в интернет протоколите на районните избирателни комисии," се казва още в съобщението.

НДСВ обаче са против по-високия изборен праг за коалициите, защото предложението нарушавало демократичността на изборния процес

„По този начин ще се наруши представителността на парламента и ще се дискриминират много граждани. Припомняме, че по този казус Конституционният съд вече се е произнасял през 2009 г. и го е счел за противоконституционен," заявяват от НДСВ.

От партията изразяват тревога от информацията от последното заседание на Министерски съвет за неизпълнението на програмата за реформи на правителството.

„Според отчета на вицепремиера Симеон Дянков до края на годината се очаква да се изпълнят едва 23% от предвидените за 2012 г. реформи. Тази практика за неизпълнение и отлагане на реформите датира от 2011 г., а мерките за нея все още не са изпълнени. Надяваме се в Бюджет 2013, който предстои да се приеме, да видим заложено реалното изпълнение на тези реформи, както и така необходимите антикризисни мерки за подобряване условията за бизнеса, намаляване на безработицата и др.," казват от НДСВ.

В новия парламентарен сезон от НДСВ предлагат да се проведе парламентарно разискване за безработицата в България.

„Нека депутатите да разберат защо през лятото имаме уникален растеж на безработицата. Как живеят безработните хора у нас и кой и как, на какви основания и с какви средства ги подпомага. Защото по думите на управляващите сме ударници по усвояване на пари от фондовете вкл. и от програмата за човешките ресурси, а пък по статистика сме и на първо място по ръст на безработица в ЕС. Как става така?," питат от НДСВ.

Другият важен въпрос от новия политически сезон е избирането на членовете на Висшия съден съвет, отбелязват от партията и посочват, че очакват „реални дебати и прозрачност при избора" вместо „поредните задкулисни сделки".

„НДСВ очаква от парламента да прояви здрав разум и да спре лобистките поправки на закони, а вместо това да свали бариерите пред бизнеса в редица закони, за да има работа за хората и да се вдигнат доходите," се казва още в изявлението преди началото на новия политически сезон.

„Ще очакваме и да се разнищят скандалите, които вълнуват обществото през последните седмици, като дейността на Авиоотряд 28, детайлите от търга на земи от Държавния поземлен фонд, обществените поръчки в Министерство на земеделието, финансирането в спорта и т.н. Управляващите дължат много отговори на своите избиратели и много важни, спешни решения, които да подобрят живота на всички българи," отбелязват от НДСВ.

#НДСВ #ГЕРБ #Изборен кодекс #реформи #безработица #Авиоотряд 28 #държавен поземлен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино