Бекстрьом: България да се откаже от домейна .бг

Бекстрьом: България да се откаже от домейна .бг
Род Бекстрьом, изпълнителен директор и президент на ICANN. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Би било добре за България да разгледа други опции за национален домейн на кирилица, тъй като получи отказ да регистрира .бг, заяви Род Бекстрьом, изпълнителен директор и президент на ICANN, в интервю за Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency).

„Определено бих посъветвал хората в България да потърсят нещо друго. Първоначалната кандидатура за домейна на кирилица .бг беше неуспешна“, каза шефът на ICANN (Интернет корпорация за фиксираните имена и числа), неправителствена организация, занимаваща се с различни задачи по поддържането на интернет, които преди това са се извършвали от името на правителството на САЩ чрез други организации.

Коментарът на Бекстрьом за отхвърлянето на българската кандидатура за домейна .бг заради визуалната му прилика с националния домейн на Бразилия на латиница идва след посещението му в България през ноември 2011 г., първото в качеството му на президент на ICANN и второ в живота му.

„Работата на ICANN като организация е да прилага политиките, разработени от глобалните общности. Тези общности не позволиха одобрението на .бг като домейн на България на кирилица заради вероятността от объркване. Така че смятам, че българите могат да се върнат малко назад и да изберат за какъв друг домейн да кандидатстват. България например може да кандидатства за име на домейн на кирилица, състоящо се от три букви. Или пък за .българия. Наистина зависи от българската интернет общност. Страхотно е, че местната общност наистина се вълнува от този въпрос“, допълни той.

По отношение на изявлението на българския зам.-министър на транспорта и ИТ Валери Борисов, че България може да кандидатства за домейна .бг по дългата процедура, Бекстрьом изложи различните варианти пред България за домейна на кирилица.

„Има поне три основни възможности за действие в тази ситуация по отношение на желания от България домейн на кирилица .бг. Първата е да се изчака да се променят политиките, да се участва в променянето им и след това да се кандидатства отново. Това може да отнеме години. Втората възможност е да се измисли друго име на домейн, с което да се кандидатства – независимо дали е с три букви или пък цялото име на страната .българия. Третият вариант е изцяло да се изостави тази концепция и да се премине към коренно нова идея – нов вариант за общ домейн от първо ниво (gTLD). Така че наистина зависи от обществеността в България да вземе това решение“, обясни президентът на ICANN, и добави:

„Това, което ние ще направим в ICANN, е да администрираме по професионален и честен начин всеки един процес, одобрен от Борда."

Бекстрьом изтъкна, че в рамките на програмата на ICANN за интернационализираните имена на домейни (IDNs), които позволяват регистрация на домейни с писмени знаци, различни от английския вариант на латиницата, България не е била единствената, чиято кандидатура за домейн е била отхвърлена заради визуална прилика със същестуващи домейни.

Бекстрьом разказа още, че вече има 30 различни интернационализирани имена на домейни в Интернет.

„Наскоро одобрихме седем различни вида писменост за Индия, защото там има толкова много езици. Хората по света наистина оценяват програмата за интернационализираните домейни. Смятам, че просто е от значение за хората по света да имат възможността да създават имена на домейни, изписани изцяло на тяхната писменост. Радваме се да видим домейни, изписани само с китайски или арабски знаци“, обобщи Бекстрьом.

Пълния текст на интервюто на президента на ICANN Род Бекстрьом за Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) прочетете ТУК

#ICANN #IDNs #gTLD #интернет #домейн #кирилица #.бг #интернационализирани имена на домейни #Род Бекстрьом #Интернет общество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници