Топлинните счетоводители няма да вдигат цените

Топлинните счетоводители няма да вдигат цените
Таксите за отчет на уредите за дялово разпределение остават без промяна през новия отоплителен сезон. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Таксите за отчет на уредите за дялово разпределение остават без промяна през новия отоплителен сезон, обяви Ася Ангелова, председател на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.

Около 10% от клиентите на топлофикационните дружества са подменили уредите си с изтекъл срок на годност с нови

Очаква се през септември и октомври процесът по подмяна на уреди да се активизира и броят на клиентите с подменени уреди да достигне 30%.

Процесът ще бъде още по-активен през следващата година, прогнозира Ася Ангелова, която е и управител на фирма за дялово разпределение, цитирана от БТА.

„Почти 90% от клиентите, които подменят уредите си, избират такива с радиоотчет и искат да получават ежемесечни сметки за реално изразходваната енергия. Тази услуга струва допълнително по 3 лв. на месец за всеки абонат. Така за шестмесечния отоплителен сезон разходът за индивидуални месечни сметки възлиза на 18 лв., които се добавят към таксите за отчет на уредите за дялово разпределение, а те са по 4,08 лв. годишна такса за всеки уред в жилището," посочи Ася Ангелова.

Тези такси ще останат без промяна, защото фирмите за дялово разпределение вече са сключили договорите си с топлофикационните дружества.

За средностатистическо двустайно жилище с общо три уреда за дялово разпределение и един водомер за топла вода подмяната на измервателните уреди излиза около 180 лв., коментира още Ася Ангелова.

Тя изтъкна, че уредите с радиоотчет имат предимствата да предоставят данни за реално потребената енергия, а се предлагат на цени, на които преди са били продавани обикновените уреди.

Това, по думите й, кара клиентите масово да предпочитат уредите с радиоотчет.

„Около 8% от потребителите ползват в момента радиоотчет и искат ежемесечно отчитане, каза Ангелова. Важно е и да се знае, че радиоуредите не могат да бъдат манипулирани от фирмите за дялово разпределение," каза тя.

Ася Ангелова посочи още, че от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение предлагат в новите промени в Закона за енергетиката да залегнат санкции за клиентите на топлофикациите, които демонтират отоплителните тела в дома си.

Това в момента е забранено от закона, но е масово и на практика не се санкционира, добави тя.

Въпреки че от 2006 г. има законова разпоредба, че е забранено да се демонтират радиатори, клиентите с централно отопление махат отоплителни тела и по прогнозни данни са демонтирани към 70 000 радиатора.

Предвижданата глоба е между 100 и 500 лв., но досега няма случай на санкциониран нарушител.

#Ася Ангелова #топлофикация #дялово разпределение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници