Тръгва вторият лъч на софийското метро

Тръгва вторият лъч на софийското метро
На 13 август кметът Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов се повозиха пробно с новото метро. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вторият лъч на софийското метро ще бъде открит в петък с тържества за десетки хиляди лева в присъствието на високопоставени гости.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е на еднодневно работно посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

Двамата, в присъствието на президента на България Росен Плевнелиев, ще открият втория метродиаметър от софийското метро, съобщиха от правителствената информационна служба.

На официалната церемония ще присъстват още министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на европейските фондове Томислав Дончев и на културата Вежди Рашидов.

Събитието ще уважи и европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Проектът е реализиран със средства от европейската оперативна програма „Транспорт" и съфинансиране на общината и държавата и свързва квартал „Надежда" с бул. „Черни връх".

Новите метростанции са 11 - „Ломско шосе", „Бели Дунав", „Надежда", „Хан Кубрат", „Княгиня Мария Луиза", „Централна гара", „Лъвов мост", „Сердика 2", „НДК", „Европейски съюз" и „Джеймс Баучер".

Дължината на новата отсечка е приблизително 10,6 км.

Във връзка с официалното откриване на новоизградената втора линия на метрото се предвижда музикална програма пред Националния дворец на културата от 12:00 часа, посочват още от пресцентъра на правителството.

В музикалния концерт ще участват Поли Генова, Рокгрупа „Турбо", „Тримата тенори", Силвия Кацарова и Теди Кацарова.

От 14:00 часа всички желаещи ще могат да ползват втората линия на метрото по разписание, като пътуванията по линията ще са безплатни в рамките на деня.

На метростанция „Сердика ІІ" е организирана изложба от археологически паметници от праисторията и археологически каменни находки от античността, представящи историята на града.

#метро #Жозе Мануел Барозу #Бойко Борисов #Ивайло Московски #Томислав Дончев #Вежди Рашидов #Кристалина Георгиева #ОП „Транспорт" #бул. „Черни връх"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници