8000 военни на Асад убити от началото на сирийската криза

8000 военни на Асад убити от началото на сирийската криза
Мнозинството жертви на военните на Башар Асад са били убити с огнестрелно оръжие (60%), 35% са загинали вследствие на експлозии, най-вече на противотанкови ракети. Снимка: САНА/ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над 8000 военни и членове на сирийските сили за сигурност са били убити от началото на кризата в Сирия през март 2011 г., главно при сражения между бунтовниците, съобщи директорът на военната болница Тешрин в Дамаск.

„Смятам, че около 8000 военни и членове на силите за сигурност са били убити от началото на кризата преди 17 месеца," заяви лекарят, който има генералски чин и отказа да назове името си.

„Всеки ден получаваме телата на средно 15-20 войници и членове на силите за сигурност, като броят им нарасна от началото на годината," уточни той пред АФП, цитирана от БГНЕС.

„Около 70% от жертвите сред военните се изпращат в нашата болница, а останалите се разпределят в болничните заведения в другите провинции," каза още лекарят.

Той даде за пример вчерашния ден, когато е имало 47 убити, но по време на битката за Дамаск в края на юли, когато бунтовниците опитаха да превземат столицата, „ежедневно са получавали над 100 убити в продължение на три дни".

Протестното движение срещу режима, което започна през март 2011 г. по мирен начин, беше жестоко потушено и с течение на месеците се милитаризира.

Мнозинството жертви са били убити с огнестрелно оръжие (60%), 35% са загинали вследствие на експлозии, най-вече на противотанкови ракети, а 5% са били с прерязани гърла или обезглавени, информира още лекарят.

Броят на ранените е „малко по-голям", заяви генералът, без да посочва точна цифра.

Той уточни, че 10% са ранени в главата или шията, 10% - в корема, 10% - в гърдите и 70% - в краката или ръцете.

#Сирия #Башар Асад #Военна болница #Дамаск #бунтовници #военни #огнестрелно оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници