Московиси: Европа е солидарна, няма да остави Гърция да падне

Московиси: Европа е солидарна, няма да остави Гърция да падне
Европа е солидарна структура, не можем да оставим един народ като гръцкия да „падне", категоричен е Пиер Московиси. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Излизането на Гърция от еврозоната е заплаха за цялата зона с единна валута, заяви френският финансов министър Пиер Московиси.

Той обяви, че ще посети Атина на 13 септември за първото посещение на френски министър на финансите от 1998 г., съобщи гръцкият вестник „Етнос", цитиран от БТА.

„Европа е солидарна структура, не можем да оставим един народ като гръцкия да „падне"," категоричен е Пиер Московиси.

Той обаче изрази убеждението, че оттеглянето на една страна от еврозоната би било заплаха за целия монетарен съюз с негативни последици за всички.

„Не бива да подценяваме шока, който би предизвикало едно излизане на Гърция от еврозоната," посочи Пиер Московиси, подчертавайки, че Франция и Германия желаят Гърция да остане в еврозоната.

Гръцкият премиер Андонис Самарас казва, че иска време, а не пари. Президентът Франсоа Оланд и Европейският съвет на 18 и 19 октомври биха могли да дадат окончателен отговор на гръцкия въпрос, изтъква Пиер Московиси.

Същевременно холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен предлага Гърция да поиска преждевременно отпускане на траншовете по заемите, договорени с международните кредитори в рамките на втория спасителен пакет в размер на 130 млрд. евро, вместо Атина да иска удължаване на срока за намаляване на бюджетния дефицит на страната.

Ден по-рано Бен Кнапен разговаря в Атина с гръцкия министър на финансите Янис Стурнарас. Холандският министър смята, че за момента искането за удължаване на срока по балансиране на бюджета при условие, че на Гърция трябва да бъдат дадени нови капитали, е „червен флаг" за повечето страни от европейския север.

До края на 2014 г. при сегашните дадености Гърция трябва да получи още около 70 млрд. евро, а през 2015 г. се предвижда на страната да бъдат отпуснати 8,2 млрд.. евро от МВФ.

#Франция #Гърция #Пиер Московиси #Атина #Андонис Самарас #Франсоа Оланд #Германия #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници