Изложбата на старинни ръкописи в Брюксел няма да е „македонска"

Изложбата на старинни ръкописи в Брюксел няма да е „македонска"
И двете белгийски организации са уверили Ковачев, че все още няма съгласувано име на изложбата, но че в това име няма да фигурира думата "македонски". Снимка: andrey-kovatchev.eu
A A+ A++ A

В името на изложбата на старинни ръкописи, която ще бъде открита в Брюксел през октомври, няма да фигурира определението „македонски", увериха организаторите на събитието.

Във връзка с информацията за предстоящата изложба на средновековни църковни ръкописи от територията на днешна Република Македония в Белгия, евродепутатът Андрей Ковачев информира, че се е свързал с организаторите на изложбата от белгийска страна - Кралския музей "Маримон" в Брюксел и организацията "Валони-Брюсел Интернасионал" (ВБИ), съобщиха от офиса на евродепутата.

И двете белгийски организации са уверили Ковачев, че все още няма съгласувано име на изложбата, но че в това име няма да фигурира думата "македонски".

От организацията "ВБИ" съобщиха още, че двама учени от Католическия университет в град Льовен са командировани в Република Македония, за да се запознаят с ръкописите, които предстои да бъдат изложени в Брюксел.

Андрей Ковачев е получил също така уверение от белгийска страна, че тези ръкописи ще бъдат представени по научно обоснован начин, който ще се базира на доклад от двамата учени. Белгийската страна е готова да обсъди техните заключения и с българските учени.

Д-р Ковачев, който е ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия(ГЕРБ) в Европейския парламент, смята, че ако ръкописите бъдат коректно представени и българската научна общност бъде привлечена за участие, изложбата може да бъде пример за съвместно представяне на общата история на Република България и Република Македония.

Това би бил ясен знак за изпълнение на препоръката на Европейския парламент от последния доклад за напредъка на Република Македония по пътя й към членство в ЕС, смята той.

#изложба #Андрей Ковачев #евродепутат #Македония #организатори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници