Френската полиция срина катун на 500 роми край Париж

Френската полиция срина катун на 500 роми край Париж
Предполага се че на френска територия пребивават близо 15 000 роми, които живеят в нелегални лагери около големите градове. Снимка: Getty Images
A A+ A++ A

Френската полиция разруши с булдозери нов катун на 500 роми в околностите на Париж, преди да прогони обитателите му от обществените земи, на които е било изградено нелегалното селище.

Операцията е проведена със съдебно решение на основание грижи за общественото здраве. С нея от началото на седмица над 750 души от най-голямата европейско малцинство са били изселени от нелегалните им жилища от началото на седмицата, предаде bTV.

Френското правителство отправя предизвикателство към критиците на политиката му спрямо ромите и продължава с принудителното прогонване и разрушаване на нелегалните лагери, без да предлага алтернатива на техните обитатели.

Предполага се че на френска територия пребивават близо 15 000 роми, които живеят в нелегални лагери около големите градове.

Министърът на вътрешните работи на Франция Манюел Валс въпреки критиките от страна на негови колеги в кабинета реши да продължи с практиката на своите предшественици да разрушава лагерите и да предлага безплатни полети към страните на произход на ромите.

Тази политика е обект на сериозни критики от страна на правозащитниците и се мята за абсолютно безполезна, тъй като ромите имат пълното право да се върнат във Франция съгласно правото за свобода на движение в ЕС.

Френският вътрешен министър защитава тезата, че проблемът с ромите се намира в страните на произход (Румъния и България), където представителите на най-голямото европейско малцинство са „обект на дискриминация от поколения".

#Франция #роми #лагер #Париж #екстрадиране #Манюел Валс #министър на вътрешните работи на Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници