20 нови предмета в иновативните училища в страната

20 нови предмета в иновативните училища в страната
A A+ A++ A

Близо 400 са вече иновативните училища в страната, отчетоха от просветното министерство. Междувременно учителите успяха да създадат над 20 нови учебни предмета в тези училища. Сред тях са "Изкуствен интелект", "Оператор на дрон", "Интернет на нещата". Целта на всичко това - да се разчупи познатия досега модел на преподаване и да се засили интереса на учениците.

Столичното 23-то средно училище. Зумба танци в час по "Иновативен свят".Това е новосъздаден предмет за първокласници и второкласници, от два други "Околен свят" и "Технологии и предприемачество". Темата днес е - каква професия искам да имам като порасна. А лекторът не е началната учителка, а родител. Мария Костова разказва на децата, че е работила като стюардеса, а сега е треньор по зумба. Разказът за професията й е съпроводен с практика - танци.София Бонева, начален учител: На тях им е изключително интересно затова, защото не застава учителят отпред, застава един родител и те по друг начин възприемат, когато човек отвън изнася урок.Мария Костова, родител: Съчетахме няколко неща, те да могат да се радвижат, да се забавляват, да имат нещо по-различно и по-интересно като програма и урок, който да им бъде представен.

23-то училище е иновативно от една година по документи. Иначе прилага иновации откакто тук се учи предприемачество. Два нови предмета създали учителите, за да е по-интересно на учениците. В началния етап това е "Иновативен свят", а в горния курс - "Културология".Общо над 20 нови предмета създадоха учителите от иновативните училища в България.Иванка Вълкова, зам. директор на 23-то СУ: Полезното за децата е, че те опознават света по малко по- различен начин, учат чрез практика, което е много по-лесно и много по-иновативно и много по-забавно.Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Убедени сме, че това ще съдейства в най-голяма степен за положителна промяна в системата в посока мотивиране на интереса за учене на учениците.

Най-често иновациите в училище са свързани с дигитализацията. Тук някои от новите предмети са "Изкуствен интелект" , "Оператор на дрон" ,"Дигитална креативност" ,"Роботика".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »