Свищовска ТЕЦ сключи договор за въглища с руски олигарх

Свищовска ТЕЦ сключи договор за въглища с руски олигарх
ТЕЦ „Свилоза“ в Свищов. Снимка: erhold.bg
A A+ A++ A

ТЕЦ „Свилоза“ в Свищов сключи договор с украинската компания „ДТЕК Трейдинг“, собственост на олигарха Ринат Ахметов, за доставка на въглища през 2012-2013г.

„Първата партия въглища с ниска калоричност е доставена в България през август тази година, до края на 2012г. общият обем на доставките ще надхвърли 180 хил. тона“, се казва в официалното съобщение на украинската компания.

Компанията „ДТЕК Трейдинг“ търгува с въглища на външните пазари, а също така зарежда електроцентрали и промишлени заводи в Украйна и в чужбина, посочва украинското издание „Газета.уа”.

Въглищата на „ДТЕК Трейдинг“ се използват в електроцентрали, коксохимични и металургични комбинати в Украйна, Турция, Полша, Румъния и България.

„ДТЕК Трейдинг“ е най-голямата частна вертикално интегрирана енергийна компания в Украйна. Тя е част от групировката „Систем капитъл мениджмънт“ на милиардера Ринат Ахметов.

Чрез тази компания олигархът държи контролния пакет акции в над 100 промишлени предприятия – мини, металургия, енергетика, телекомуникации, банки, застраховане, медии, недвижимост и др.

Ринат Ахметов е считан за най-богатият човек в Украйна. Според украинския печат състоянието му възлиза на 18.7 млрд. долара. Притежава и футболният клуб „Шахтьор“ (Донецк).

#Свищов #Ринат Ахметов #България #Украйна #Турция #Полша #Румъния #Шахтьор #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници