Бойко прегърна бащата на убитата зверски Андреа и даде голямо обещание (СНИМКИ)

Бойко прегърна бащата на убитата зверски Андреа и даде голямо обещание (СНИМКИ)
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов поиска спешни законодателни промени след убийството на 18-годишната Андреа. Министър-председателят се срещна с бащата на убитото момиче Асен Руменов и възложи на депутатите на ГЕРБ текстовете да бъдат готови в кратки срокове. Идеята е да не е задължителна редукцията за размера на присъдата при тежки престъпления срещу личността-убийство, изнасилване, блудство, когато са извършени съзнателно от непълнолетни.

Сега максималната присъда, която може да получи непълнолетен за тежко престъпление е 12 г. "Премиерът е категоричен, че това не може да продължава така,защото мъката на хората е огромна и не може да продължаваме само с обещания за мерки", каза депутатът от ГЕРБ Мануил Манев.

Още утре главният прокурор Иван Гешев ще разпореди проверка на лица с две и три висящи производства, каза говорителката на прокуратурата Сийка Милева. И обясни, че всички тези мерки се вземат за намаляване на такива престъпления.

"Не трябва да се повтаря случая с Галиче, защото това е една тежка човешка драма", каза още Милева.

"Много ми е трудно да говоря. Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко възможно тази престъпност да спре. Това не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен, заяви през сълзи бащата на  Андреа.

"Говорим за следното - да бъде направена промяна, която да казва, че при извършване на престъпления срещу личността - убийства, изнасилвания, блудства, да не е задължителна редукцията за непълнолетни, т. е. сега законът казва, че максималната присъда е 12 години. Ние ще се обърнем към опита, за да създадем такъв текст, съвместно с прокуратурата и други специалисти в правото, който да казва, че ще се взема предвид състоянието на този извършител, дали разсъждава като възрастен, за да получи наказание като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим", поясни Маноил Манев.

"В съдебното и досъдебното производство се извършват много експертизи, които могат да отговорят на въпросите за това как разсъждава. Идеята е да няма предварително гаранция за редукция за престъплението за непълнолетни с престъпления срещу личността. Това е законодателната мярка, която ще бъде изпълнена", каза още Манев.

По думите му на срещата са възложени и мерките, които прокуратурата да започва да провежда по отношение на подобни деца, те ще получат подкрепата на ПГ, на политиците, на всички.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »