В. Николов: Вече има инвеститорски интерес за седми блок на АЕЦ „Козлодуй"

В. Николов: Вече има инвеститорски интерес за седми блок на АЕЦ „Козлодуй"
Договорът с изпълнителя на предпроектното проучване за новата мощност беше подписан от Хавиер Гонзалес, вицепрезидент за Южна Европа за „Уестингхаус" и от Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козло
A A+ A++ A

Голям инвеститорски интерес има към строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй", обяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

„При условие, че се направят добре стъпките и се прецени рискът за всяка една от стъпките и този риск намалее след като лицензираме площадката, аз мисля, че инвеститорите ще излязат наяве", каза още Валентин Николов, цитиран от информационна агенция „Фокус".

Директорът на атомната централа изрази убеждение, че ще има повече от трима инвеститори, между които България да избира, като не спомена имена, а отбеляза само, че те са от „Запад и Изток".

Според Валентин Николов проектът за седми блок на АЕЦ „Козлодуй" може да се осъществи и доста по-рано от очакваното, но това ще стане ясно от предпроектното проучване, което ще бъде извършено от американската компания „Уестингхаус".

„Проучването трябва да извърши изследване и мониторинг на абсолютно всички възможни проекти, които ще се изпълнят на площадката за седми блок, и възложителят трябва да избере един от тях, който е най-изгоден и най-подходящ," обясни Валентин Николов.

По думите му финансирането на предварителните дейности може да се осигури чрез увеличаване на капитала или чрез привлечен капитал.

Директорът на централата смята, че до привличане на капитал няма да се стигне, защото цената е поносима и няма нужда да бъде плащана с излишни дългове.

„Тази цена съм сигурен, че ще се възвърне, защото още отсега има голям инвеститорски интерес във връзка със седми блок," заяви Валентин Николов.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, това, че не е направена проектна компания за АЕЦ „Белене", до голяма степен е нарочно.

„Дори и да няма стратегически инвеститор, дори и да няма финансиране, НЕК винаги може да поеме милиард-милиард и половина и точно това се е случило – със заеми, благодарение на това, че НЕК има печалби, благодарение на това, че НЕК има активи, е заложена Националната електрическа компания," заяви енергийният министър.

Договорът с изпълнителя на предпроектното проучване за новата мощност беше подписан от Хавиер Гонзалес, вицепрезидент за Южна Европа за „Уестингхаус", и от Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй".

Ив Браше, президент за Европа на „Уестингхаус", каза, че компанията има дълъг опит в областта на ядрената енергетика, работила е по подобен проект в Чехия.

„Ще се опитаме да направим една добра оценка в рамките на това предпроектно проучване, за да се види кое е възможно да бъде реализирано в бъдеще," посочи Ив Браше.

#Любен Маринов #НЕК #АЕЦ „Белене" #Делян Добрев #„Уестингхаус" #Валентин Николов #АЕЦ „Козлодуй" #Седми блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници