Мечката Свобода не заспива зимен сън

Мечката Свобода не заспива зимен сън
A A+ A++ A

Заради необичайно топлото време във Варна, мечката Свобода от Зоокъта, не успя да заспи зимния си сън.

В края на декември мецаната си легнала, но не спирала да се храни. Свобода не е изпаднала в същинска летаргия, а просто си почива и продължава да похапва, коментира шефката на атракциона, Иванка Стоянова. Според нея, това се случва за първи път.

През последните няколко години Свобода винаги е заспивала, дори само за месец. Миналата зима първоначално животното заспа много рано - още през октомври, припомнят от Зоокъта. След това през ноември започна разбуждане до окончателното събуждане преди празниците в края на годината.

Каква ще е ситуация сега, никой не се налага да гадае. В Зоокъта обаче смятат, че все още има време и може би през януари или февруари мечката все пак ще заспи. Но ако премине на нормален хранителен режим, най-вероятно това няма да стане, дори и температурите да паднат.

Меката и топла зима във Варна не влияе на другите животни, голяма част от които прекарват повече време навън и посетителите могат да им се порадват. През други години със сурова зима персоналът е отоплявал вътрешните помещения на топлолюбивите и те са прекарвали повечето време на закрито.

В момента, на около 25 декара в Морската градина, се отглеждат над 400 диви и екзотични животни от 60 вида. Годишно варненски зоокът се посещава от близо 15 000 посетители, като за 2019 г. в него са се родили 100 бебета.

Атркционът ще е отворен за посетители и по време на празниците всеки ден от 9 до 16,30 часа, с изключение на 1 януари, уточниха още от управата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници