Мозъкът на момчета, страдащи от дезинтегративен аутизъм, е по-голям

Мозъкът на момчета, страдащи от дезинтегративен аутизъм, е по-голям
A A+ A++ A

Абнормалният растеж на мозъка започва след четиримесечна възраст. Появата на тази аномалия е свързана с форма на аутизъм, при която децата губят вече придобити социални умения и говор.

Американските учени са установили, че мозъкът на момчета, страдащи от дезинтегративен аутизъм, е с около 6% по-голям от този на техните връстници, както и от този на децата, които развиват аутизъм в ранна възраст.

В изследването са взели участие 180 деца. То се описва като най-голямото проучване на развитието на мозъка, в което участват деца в предучилищна възраст.

Аутизмът включва широк спектър от проблеми в развитието, поведенчески проблеми, чувствителност към определена светлина и звук, лека или по-тежка социална изолация и проблеми в общуването.

Едно от всеки 110 деца е с диагноза аутизъм. Причината за това заболяване остава мистерия. По-често се наблюдава при момчетата. 

Откритието, направено в MIND института, че момчетата с дезинтегративен аутизъм показват различна форма на невропатология в сравнение с момчетата, имащи аутизъм с ранно начало, е нов поглед върху проблема. Интересно е да се отбележи, че при нито едно от изследваните момичета не се наблюдава уголемяване в размера на мозъка.

Откритието показва, че момчетата, страдащи от дезинтегративен аутизъм, имат увеличен размер на главата и мозъка, чиято изява започва на около четиримесечна възраст и завършва в периода около година и половина.

Резултатите се базират на данни, събрани при визитите на педиатри, като се обхващат деца на възраст от 0 до 18 месеца, както и магнитен резонанс, проведен на 180 пациенти на възраст 3 години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници