Ръст на чуждите инвестиции? И то какъв!

Ръст на чуждите инвестиции? И то какъв!
A A+ A++ A

"Статистиците са най-големите лъжци на света," пише през първата половина на 19 век шотландският писател и философ Томас Карлайл.

Но думите му важат с пълна сила и за днешна България, помислих си аз, докато преживях поредната порция от обнадеждаващи икономически новини, които Националният статистически институт и централната банка отскоро вежливо ни сервират:

„Шест пъти са нараснали преките инвестиции в страната през май, спрямо същия период на миналата година, показват данни на Българската народна банка (БНБ).

Общата сумата им възлиза на 473.8 млн. евро спрямо 72.2 млн. евро спрямо май 2011 г.

Най-големите инвеститори през първите пет месеца на годината са Холандия с 394.7 млн. евро и Швейцария със 105.5 млн. евро."

Никой обаче не обелва и дума какво е обяснението за това неочаквано явление. Може би повече чуждестранни компании са разбрали, че България е правилното място да започнат нов бизнес или да преместят част от производството си? Или пък изведнъж са видели в активно промотираната от правителството комбинация - евтина и квалифицирана работна ръка, воля за подобряване на бизнес средата и голям промишлен потенциал - съставките на собствената си рецепта за успех?

Не, за съжаление. Между редовете на официалната статистика за чуждите инвестиции се разшифроват съвсем други изводи:

1. Тъй желаните нови чуждестранни инвеститори са най-вероятно предимно руски и български капитали, минаващи през фирми, регистрирани в Холандия и Швейцария.

2. От статистиката не става ясно дали инвестициите са създали нови работни места и добавена стойност или просто са направени в сектори, които практически се финансират от джоба на българския данъкоплатец.

3. Тенденцията, започнала през 2011 г., чуждите инвеститори да изнасят повече средства от България, отколкото да внасят, се запазва и през първите шест месеца на 2012.

4. През последните три години България се асоциира с една друга комбинация от фактори - икономическа криза, слабо вътрешно търсене, срив на пазара на недвижими имоти и свито кредитиране. Тези фактори, както и някои от сигналите на родните политици принудиха много чуждестранни инвеститори в имотния и финансовия сектор да преосмислят своите планове за българския пазар, да разпродават активно или направо да напуснат страната.

5. Добрата новина е, че инвестициите в производството и преработвателната промишленост са останали непроменени през последните няколко години и дори бележат ръст след 2009 г.

Но добрата новина не променя факта, че „статистиците са най-големите лъжци на света". А в България се оказаха и едни от първите, открили предизборната кампания.

Макар това да не е новина, моят съвет към българските статистици е да охладят малко обхваналия ги ентусиазъм.

В противен случай рискуват да изглеждат нелепо и малко раничко при това – изборите все пак са догодина, а не следващата седмица!

#България #инвестиции #Холандия #Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници