НСО: Водачът ще поеме отговорност за инцидента, при който пострада дете

НСО: Водачът ще поеме отговорност за инцидента, при който пострада дете
A A+ A++ A

Момче на 14 години беше блъснато снощи от автомобил на Национална служба за охрана на столичния бул. Драган Цанков. То е прието в болница „Света Анна“.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че няма данни в автомобила на НСО да е имало охранявано лице:

“Знаете, че разследването вече се води от Военна прокуратура, защото те са компетентни по отношение на служителите от НСО. Информацията, която имаме е, че автомобилът се е придвижил самостоятелно. По данни на колегите не е имало охранявано лице в автомобила“.

Премиерът Бойко Борисов също коментира инцидента с автомобил на НСО:

"Те по-навреме, по-коректно и бързо да информират обществеността какво е станало. Пази Боже да има такъв инцидент, адски неприятно е, но трябва коректно да се каже. Ако сравните двете прессъобщения, когато Цвета Караянчева катастрофира и вчерашната катастрофа, даже нещо повече, опитаха се през жълти, лъжливи, фалшиви сайтове бих казал, без да се извинявам, да кажат, че гавазите на Борисов са предизвикали катастрофата, така че упрекът ми е, че не навреме и некоректно информират обществеността".

Пред БНР д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на болницата, уточни, че пострадалото дете е със съчетана травма – черепно-мозъчна травма, има тежка лицево-челюстна травма, контузия на бял дроб и счупена предмишница. Продължават диагностичните изследвания.

„Има гръдна и коремна травма, които трябва да бъдат проследени, защото може да доведат до усложнения, което се надяваме да не се случи“, допълни той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Д-р Близнаков уточни, че в болницата е настанено и 14-годишно момиче, което е пострадало при друга катастрофа: „Има черепно-мозъчна травма, мозъчна контузия, няма пряка опасност за живота“.

НСО потвърди готовността водачът да поеме отговорността за снощната катастрофа, при която техен автомобил блъсна 14-годишно момче на столичния бул. "Драган Цанков".

Детето е в тежко, но стабилно състояние

Детето е в тежко, но стабилно състояние, съобщиха по-рано от болница "Света Анна". Пред "Хоризонт" говорителят на НСО Веселин Нинов заяви:

“Ние не бягаме от отговорност. Водачът на нашия автомобил е бил сам. Той е високоподготвен професионалист. Същото важи и за всички водачи на Националната служба за охрана – те минават през солидна подготовка, опитен е. За съжаление никой не е застрахован от подобни тежки инциденти. Моля да имате предвид, че е в процес досъдебно производство и сме ограничени във възможностите си да предоставим определен сорт информация. Ние вече заявихме и отново потвърждаваме готовност всички необходими действия при установено виновно поведение на нашия водач, да бъдат предприети“.

Междувременно от пресцентъра на Националната служба за охрана заявиха пред БНР, че тиражирана информация, че две деца са пострадали при инцидента с автомобил на службата снощи, не отговаря на истината.

Пострадало е само едно дете. НСО потвърждава готовността водачът да поеме отговорност и уверява, че ще бъдат понесени всички произтичащи от закона последствия, ако се докаже вина.

От НСО отново изразяват дълбокото си съжаление за случая и искрено се надяват, че пострадалото дете ще се възстанови бързо.

Автомобилът не е специален режим на движение

В предаването "Хоризонт за вас" Веселин Нинов, говорител на НСО, каза:

"Досъдебната фаза е в самото си начало, води я Военно-окръжната прокуратура, те са компетентният орган, който трябва да се събере и да анализира фактите, след което ще излезе с постановление… Ние сме една от двете страни в пътния инцидент и когато едната страна си позволи да споделя информация, която е тема на проучване от други компетентни органи, ще поставим другата страна в неравностойно положение. Второ, веднага влизам в хипотеза на нарушение на закона… Водачът е бил сам, автомобилът не е специален режим на движение, рейсът е бил рутинен, дежурството е било рутинно, водачът е правоспособен, има достатъчно опит… Всички участници в инцидента са с отрицателни проби за алкохол... Има достатъчно свидетели на случая... От самото начало представители на ръководството на службата бяха на мястото на инцидента, после бяха и в болницата. Следим тясно развитието в състоянието на пострадалото момче, държим връзка и с родителите му, надяваме се най-скоро време да успеем лично да поднесем извинения".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници