Прокуратурата ще разследва бившата пиарка на МЗХ Кристина Спасова

Прокуратурата ще разследва бившата пиарка на МЗХ Кристина Спасова
Фейсбук страницата, за която Кристина Спасова и Лора Димитрова са получили 93 400 лв., в петък имаше 258 харесвания.
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура се е самосезирала и ще разследва бившата служителка на отдел връзки с обществеността на Министерството на земеделието Кристина Спасова.

От разследването на вестник „Сега" става ясно, че чрез фирмите си 25-годишната Кристина Спасова е успяла да купи офиси, имоти и дялове в компании, както и да стане крупен арендатор на земи.

Общата стойност на придобивките е за над 1 милион лева. Финансовият отчет на компанията за 2011 г. обаче показва, че това няма как да се случи на практика, констатира вестник „Сега".

Преди дни вестникът съобщи, че фирмата на Кристина Спасова „Кей ем ком” е спечелила поръчка за 50 000 лв. за изработването на профил във Фейсбук и Туитър на Програмата за развитие на селските райони.

„Това, което ми помогна да спечеля поръчката е това, че преди това съм работила в Агенцията по храните, преди това в Пътната агенция и в други администрации. Повече от 4 години се занимавам с дейности от сферата на PR и връзките с обществеността. Това, с което съм се занимавала в Агенцията по храните, е да контактувам с медиите и да отговарям за пресцентъра," казва Кристина Спасова, цитирана от БНР.

Фирмата й е учредена на 26 септември 2011 г. - само три месеца преди да се подпише договора.

До същата дата Кристина Спасова е работила като старши експерт в „Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции" в Агенцията по храните.

Три месеца след подаването на офертата пък напуска друг участник във фирмата - Лора Димитрова, която до 27 февруари е била младши специалист в същата дирекция.

От ведомството на Мирослав Найденов обяснили, че изпълнителят по договора е избран след проведена тръжна процедура по реда на Наредбата за възлагане на малките обществени поръчки.

Водещият критерий е бил най-ниската предложена цена. Вестник „Сега" пише още, че през април 2012 г. „Кей Ем Ком" купува офис от 187 кв.м в столичния квартал „Манастирски ливади" за 332 491 лв.

Върху имота обаче няма вписана ипотека. Продавач по сделката е производителя на птиче месо „Градус-1". Старозагорската фирма е станала собственик на имота пет месеца по-рано.

Според цитирания от вестник „Сега" нотирален акт, производителят на птиче месо получава парите по сделката от „Кей Ем Ком" преди тя да бъде изповядана пред нотариуса.

Според Кристина Спасова фирмата е изплатила офиса за 7 месеца със собствени сили благодарение на това, че работи.

През юли 2012 г., фирмата й купува втори офис от 113 кв.м за 175 046 лв. в същата сграда в кв. „Манастирски ливади".

И по тази сделка не е ползван ипотечен кредит. Този път офисът е купен директно от строителя. „Кей Ем Ком" се включва и в биоземеделието, където европейските субсидии са по-високи от традиционните.

През юни 2012 г. „Кей Ем Ком" придобива 26% от капитала на завода „Био Ем Ди" срещу 390 000 лв. 200 000 са платени при сключването на договора, останалите 190 000 се дължат до 4 месеца.

Кристина Спасова купува лично на свое име 2% в „Био Ем Ди" срещу 10 000 лева. Като съдружник в „Био Ем Ди" Кристина Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано - през април, дъщерно дружество „Био Ем Ди-1".

В капитала на „Био Ем Ди-1" са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1,1 млн. лв.

След приемането на Кристина Спасова като съдружничка „Био Ем Ди-1" продължава да купува нови земи, а през юли сключва и крупен договор за аренда на земя с община Берковица.

Така собственикът на хладилното предприятие Димитър Младенов и новата му съдружничка Кристина ще наемат за срок от 9 години около 1000 декара общинска земя. Материалният интерес по този наем според имотния регистър възлиза на 114 340 лв.

#Кристина Спасова #пиар #Агенция по храните #вестник „Сега" #Фейсбук #Туитър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници