Министрите оставили таксата за лекар 2,90 лв., за да не създават „изрично напрежение"

Премиерът Бойко Борисов задава въпроса дали цената остава 2,90, „както беше?", а Минчо Вичев отговаря утвърдително, с което решението на премиера става категорично: „Така да се впише в постановлението." Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството се е отказало от идеята да намали с 20 стотинки потребителската такса за посещение при лекар или зъболекар, за да не се създава „изрично напрежение", става ясно от стенограмата от заседанието на кабинета в сряда.

Предварително бе заявено намерението посещението при общопрактикуващия лекар да струва 2,70 лева, както беше до месец май.

Изненадващо обаче кабинетът остави таксата 2,90 лева, като от пресцентъра на Министерския съвет обясниха, че по този начин министрите искат да се съобразят със становището на личните лекари, предаде Дарик.

Точно с пет изречения правителството променя становището си за намаляване на потребителската такса и я запазва на равнището от 2,90 лв., както бе от началото на май, когато се увеличи минималната работна заплата от 270 на 290 лева.

Впоследствие обаче парламентът „отвърза" таксата за посещение при лекар или зъболекар от равнището на минималната работна заплата и постанови, че таксата ще се определя с решение на Министерския съвет, вместо да се равнява на 1% от минималната работна заплата.

Във вторник, ден преди заседанието на кабинета, бе разпространена идеята потребителската такса да се върне на равнището от 2,70 лева - т.е. да поевтинее с 20 стотинки. В сряда обаче изненадващо министрите запазиха цената на 2,90 лева.

От стенограмата става ясно, че зам.-министърът на здравеопазването Минчо Вичев аргументира внезапния обрат със следното изречение:

„След покачването на минималната заплата от 1 май напрежението отпреди това затихна и смятам, че в този момент не е необходимо да се създава изрично напрежение".

Премиерът Бойко Борисов задава въпроса дали цената остава 2,90, „както беше?", а Минчо Вичев отговаря утвърдително, с което решението на премиера става категорично:

„Така да се впише в постановлението. Приема се точка 34 с тази поправка".

От правителствената пресслужба аргументираха промяната с решението на министрите да се съобразят с искането на общопрактикуващите лекари.

Пред Дарик обаче председателят на сдружението им д-р Любомир Киров заяви, че медиците не са недоволни от размера на таксата, а от липсата на финансова обосновка за него.

#Министерски съвет #потребителска такса #лекар #зъболекар #минимална работна заплата #Минчо Вичев #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници