Брайвик доволен от присъдата си, няма да обжалва

Брайвик доволен от присъдата си, няма да обжалва
Брайвик се усмихна, след като чу присъдата, доволен, че е признат за наказателно отговорен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Норвежкият терорист Андерш Брайвик, осъден на 21 години затвор за убийството на 77 души, е доволен от присъдата си и няма да обжалва, съобщи адвокатът му.

„Андерш Брайвик казва, че няма да обжалва, след като го обявиха за наказателно отговорен," заяви Гейр Липщад в отговор на въпрос относно реакцията на десния екстремист на осъдителната му присъда, предадоха АФП и БГНЕС.

33-годишният масов убиец държеше на всяка цена да бъде обявен за наказателно отговорен, тъй като се страхуваше, че затварянето му в психиатрия може да дискредитира идеологията му. Той се усмихна, след като чу присъдата по делото.

Андерш Брайвик признаваше, че е извършил бомбения атентат и стрелбата, при които загинаха 77 души на 22 юли 2011 г., но пледира невинен и поиска оправдаване, като заяви, че е действал, за да защити Норвегия от мултикултурализма.

Друг негов адвокат - Од Ивар Гроен, съобщи по-рано в петък пред електронното издание на таблоида „Верденс Ганг", че за екстремиста присъдата не е изненада.

Андерш Брайвик трябва да се върне в затвора Ила, за да излежи присъдата си, която може да бъде удължавана за неопределено време, докато е считан за опасен.

#Андерш Брайвик #Норвегия #тероризъм #масово убийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници