Масовият убиец Робърт Кард бил "ловец на елени", може да се крие дълго време в гората

Масовият убиец Робърт Кард бил "ловец на елени", може да се крие дълго време в гората
A A+ A++ A

След кървавата преизподня при нападението в Мейн - вече над денонощие часа продължава издирването на извършителя на най-голямото масово убийство в щата. При атака в боулинг зала и ресторант загинаха 18 души, а още 13 бяха ранени, като някои от тях са в тежко състояние.

Местните власти затвориха училищата в малкото градче Люистън и призоваха жителите да останат домовете си.

Основно притеснение е, че операцията по издирването му може да продължи дълго време.

Причината е, че стрелецът е оръжеен експерт с военен опит, което според полицията означава, че може да разполага със специализирана техника за подслушване и за засичане действията им.

Джо Байдън е провел редица разговори с властите в Мейн и е предложил „пълна федерална подкрепа след тази ужасяваща атака“.

Междувременно започват да стават ясни самоличностите на част от убитите по време на стрелбата. Едно от телата е на 39-годишния Пейтън Рос. Той е участвал в турнир в залата, където е бил открит огънят. Рос обожавал боулингът. По думите на брат му е бил лъчезарен човек и едва преди дни е отпразнувал втория рожден ден на дъщеричката си Ел.

Сред жертвите е идентифициран и управителят на боулинг залата, в която е започнала стрелбата – 34-годишният Томи Конрад. Той оставя деветгодишна дъщеричка.

Властите призовават хората да продължат да се укриват и да не напускат домовете си.

Съседи на Робърт предупреждават, че той е ловец на елени и е „способен да се крие дълго време, ако не иска да бъде заловен“.

„Това е неговото място. Искам да кажа, той е израснал тук. Той познава много добре района. Той е способен да се крие дълго време, ако не иска да бъде заловен. Има много места, където можеш да си в гората и никога да не те видят“, казва Рик Годард.

„Това е наистина гъста, гъста гора. Ако познавате района, има много места, където можете да се скриете... никога не бихте могли да видите нещо подобно от самолет или хеликоптер.

Дърветата са толкова близо едно до друго, че едва можеш да минеш през тях. Толкова е гъсто, че едва виждаш десет фута навътре в гората. Ако щях да се крия, това бих направил. Бих се скрил на такова място“, добави той.

Въоръженият мъж е обучен инструктор по огнестрелни оръжия, прекарал две седмици в психиатрично заведение това лято, става ясно от информации в световните агенции.

40-годишният Робърт Кард е обект на масово издирване, става ясно и от съобщение от местното полицейско управление. Хората са предупредени да си стоят по домовете от съображения за сигурност.

"Моля, свържете се с правоприлагащите органи, ако знаете къде се намира този човек", се казва още в изявлението, разпространявано в Мейн.

Убиецът Кард е от Боудойн, Мейн. Смята се, че е армейски резервист, който страда от проблеми с психичното здраве, включително и това, че "чува гласове". Заплашвал е да стреля и по военната тренировъчна база в Сако, става ясно още от информацията.

През лятото той е бил настанен в психиатрично заведение и освободен след двуседмичен престой там, но повече информация за психическото му състояние не е ставала публично достояние засега. Кард, става ясно също така, е изгубил работата си наскоро, съобщават още информационните агенции.

Свидетелите на стрелбите в Люистън са били от различни възрасти, включително тийнейджъри, отбелязва кметът на Обърн Джейсън Левеск, добавяйки, че цялото общество е в шок от случилото се и хората са обзети от паника и тревога. Обърн е град на по-малко от 2 мили западно от Люистън.

#масово убийство #САЩ #робърт кард

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници