Русия: Светът разбира грешно присъдите на „Пуси Райът"

Русия: Светът разбира грешно присъдите на „Пуси Райът"
Според Александър Лукашевич, представител на МВнР на Русия, не е оректно да се говори за погазване на свобода на словото или на творческото изразяване в Русия. Снимка: noticias365.com.ve
A A+ A++ A

Светът вероятно интерпретира погрешно присъдата на трите момичета от групата „Пуси Райът", коментира официален представител на Министерството на външните работи на Русия късно в сряда.

Според него не е оректно да се говори за погазване на свобода на словото или на творческото изразяване в Русия, съобщиха местни медии, цитирани от „Дневник".

„Упрекът на западните държави, че с процеса се преследва свободата на творчеството, са неоснователни," категоричен бе Александър Лукашевич.

По думите му същността на „артистичния пърформънс" е минала на заден план.

„Нашите опоненти също така не взимат предвид, че характерът на действията на тази пънк група е оскърбителен за милиони православни вярващи и за хората от други вероизповедания, придържащи се към традиционните понятия за нравственост," се казва в изявлението на сайта на руското външно министерство.

Александър Лукашевич припомня и други „нееднозначни пърформънси" на „Пуси Райът", останали незабелязани на Запад. Той посочи също, че групата „Война", към която принадлежаха участничките в „Пуси Райът", миналата година получи държавна премия „за доста нееднозначно оценяван в обществото художествен опус".

„Може да се констатира, че делото срещу споменатата пънк група послужи само за повод за поредната вълна от прибързани, необективни и политически ангажирани оценки. Създава се усещане, че за някои правозащитни структури и медии е важна не толкова съдбата на тези млади жени, колкото възможността още веднъж да се раздухва скандал на антируско ниво," обясни още Александър Лукашевич.

Освен това в тази ситуация несъмнено има елементи на конфликт на цивилизациите, обясни още представителят на руското външно министерство.

„В постмодернистичния Запад мнозина забравят за християнските корени на Европа и не искат да уважават чувствата на последователите на други вероизповедания, смятайки, че религията ограничава демокрацията. Те се застъпват за пълна свобода на акции, подобни на тези, с които се „прослави" групата „Пуси Райът". Ние сме убедени, че забвението на нормите на морала, общи за всички световни религии, е губително и се стараем и в живота, и в политиката да съблюдаваме не само международното право, но и традиционните ценности. Що се отнася до „нетрадиционните ценности", те са допустими само там, където не противоречат на закона и нравствеността," резюмира Александър Лукашевич.

Той изброява и международни конвенции и споразумения отпреди повече от половин век, определящи, че „свободата на изразяването на мнение не е абсолютна и е неразривно свързана с цял род ограничения".

Така например в Международния пакт за граждански и политически права от 16 декември 1966 г. използването на правото за свободно изразяване на мнение „налага особени задължения и особена отговорност" и може да бъде „съпроводено с някои ограничения, които трябва да бъдат установени със закон и които са необходими за уважаване правата и репутацията на други лица, както и за защита на държавната сигурност, обществения ред, здравето или нравствеността на населението".

Като припомня, че държавите са поели ангажименти да спазват подобни документи, Александър Лукашевич цитира и още по-стар текст - Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи от 4 ноември 1950 г.

Там се казва, че „осъществяването на свободата на изразяване на мнение може да бъде съпроводено с определени условия, ограничения и санкции, които са предвидени от закона и необходими в демократично общество в интересите на националната сигурност, териториалната цялост или обществения ред, с цел предотвратяване разгласяването на информация, получена конфиденциално или обезпечаване авторитета и безпристрастността на правосъдието".

Неотдавна той и външният министър Сергей Лавров посочиха, че на Запад за акции, пречещи на богослужението, също са предвидени строги наказания, както и има държави, където е забранено да се носят подобни маски на публични места.

#„Пуси райът" #Русия #Александър Лукашевич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници