Нигерия предупреди за военна интервенция срещу ислямистите в Мали

Нигерия предупреди за военна интервенция срещу ислямистите в Мали
Президентът на Нигерия Гудлък Джонатан предупреди за възможно военна интервенция на страните от Западна Африка срещу ислямските екстремисти, окупирали северната част на Мали. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нигерийският президент Гудлък Джонатан заяви, че регионални войски ще нахлуят в окупираните от ислямисти северни част на Мали, в случай че преговорите с екстремистите се провалят.

„Дипломацията или преговорите са първото, което трябва да се направи, а военната интервенция е екстремна мярка. Когато преговорите се провалят, тогава може да се говори за военна интервенция", заяви Джонатан в хода на 24-тата си визита в Сенегал, цитиран от АФП и информационна агенция „Фокус".

Той заяви, че Икономическата общност на западноафриканските страни също ще се нуждае от мандат от ООН преди да нахлуят.

„Икономическата общност със сигурност ще се намеси военно, но на първо и най-важно място стоят преговорите", заяви нигерийският лидер след разговори с президента на Сенегал Мики Сал.

„Ние трябва да стабилизираме правителството. Вярвам, че чрез преговори ние ще успеем да разрешим кризата, военната интервенция не е задължителна, но ако те се провалят, няма да имаме друга възможност", подчерта Джонатан.

Мали тази седмица формира ново правителство на националното единство по препоръка на Икономическата общност на западноафриканските държави с надеждата, че би се справило с кризата в страната и че ще отправи официално искане за военна подкрепа от регионалните войски.

#Мали #ислямисти #ислямизъм #Западна Африка #Нигерия #Гудлък Джонатан #президент на Нигерия #Сенегал #военна интервенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници