Шефът на АЕЦ „Козлодуй” притеснен от качеството на трансформаторите

Шефът на АЕЦ „Козлодуй” притеснен от качеството на трансформаторите
Инцидентът от 26 май, при който шести блок на АЕЦ „Козлодуй" беше спрян извънпланово, придоби широк обществен отзвук. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дефектни трансформатори италианско производство са станали причина за извънплановото спиране на шести блок на АЕЦ „Козлодуй" по-рано тази година, заяви директорът на централата Валентин Николов.

Проблемът имаше широк отзвук сред специалистите по атомна енергетика и екологичните организации.

„Имаме предварително заключение, че изолацията на съоръженията не е качествена, намотките са доста тънки. Когато дойде официалното заключение от специалистите ще изпратим гневно писмо до фирмата производител и до доставчика", заяви в интервю за сайта „Козлодуй-БГ.инфо" Николов.

Инцидентът стана на 26 май, само два дни след пускането на пети блок след планов годишен ремонт.

Причината за аварията стана италиански трансформатор, който е закупен и монтиран преди две години, уточнява сайтът „Козлодуй-БГ.инфо".

В тази връзка Валентин Николов изразява своето притеснение за качеството на трансформаторите, които са 18 на брой.

„За съжаление трансформаторите са закупени преди повече от две години. На пети блок са сменени тази пролет – на последния ремонт, на шести е станало миналата година през есента. Де факто гаранционният им срок е изтекъл", казва още директорът на централата, подчертавайки, че репутацията в ядрената област играе важна роля.

Валентин Николов заяви, че занапред ще настоява специалистите в централата да бъдат особено прецизни, когато се поръчва подобно оборудване.

#АЕЦ „Козлодуй" #Валентин Николов #трансформатори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници