Лидерът на Северна Корея избра Иран за първо посещение зад граница

Лидерът на Северна Корея избра Иран за първо посещение зад граница
Ким Чен-ун ще участва в срещата на високо равнище на Движението на необвързаните държави от 26 до 31 август в иранската столица Техеран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Първото задгранично посещение на новия севернокорейски лидер Ким Чен-ун ще бъде в иранската столица Техеран.

Там Ким ще участва в срещата на високо равнище на Движението на необвързаните държави от 26 до 31 август, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В изявление за иранската интернет агенция „Табнак" говорителят на организаторите на срещата Мохамад Реза Форкани заяви, че изборът на Ким Чен-ун за първо пътуване в чужбина изтъква специалните отношения между Иран и Северна Корея.

Техеран вече откри свое посолство в Пхенян,а на предишни срещи на високо равнище на Движението на необвързаните държави Северна Корея е била представлявана от председателя на президиума на севернокорейския парламент Ким Йон-нам.

В срещата в Техеран ще участват лидери от над 40 държави, в това число Индия, Пакистан, Афганистан, Ирак, Египет, Палестинската национална автономия, Еквадор, Куба, Венецуела и Боливия, посочва ДПА, като се позовава на ирански източници.

Мисията на ООН в Техеран съобщи, че генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун все още планира да участва в срещата въпреки появилите се твърдения, че ще откаже да се отзове на официалната покана на организаторите.

В Движението на необвързаните държави членуват 120 страни, а още 21 държави, които се смятат за необвързани, имат статут на наблюдатели.

На срещата в Техеран Иран ще поеме ротационното председателство на движението от Египет.

#Иран #Техеран #Движение на необвързаните #Северна Корея #Ким Чен-ун #Индия #Пакистан #Афганистан #Ирак #Куба #Венецуела #Боливия #Палестина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници